Ελβετικό τραπεζικό απόρρητο: τέλος εποχής ή ελιγμός;

Τέλος εποχής για το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας σηματοδοτεί ενδεχομένως η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς στην επικράτειά της με άλλες χώρες.

Oπως ανακοίνωσε χθες η ελβετική Ομοσπονδιακή Φορολογική Αρχή (FTA), στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου αντάλλαξε για πρώτη φορά δεδομένα πελατών του τραπεζικού της συστήματος με τις φορολογικές αρχές δεκάδων άλλων χωρών. Η ανταλλαγή αφορούσε περίπου 2 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς και έλαβε χώρα στο πλαίσιο των νέων διεθνών προτύπων αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Η Ελβετία ανταλλάσσει από φέτος πληροφορίες με όλες τις χώρες της Ε.Ε., την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ν. Κορέα και τα βρετανικά νησιά Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ, Μαν, ενώ από το 2019 με ακόμη 80 χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές πληρούν τις προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας δεδομένων.

Σήμερα περίπου 7.000 επιχειρήσεις του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές εταιρείες κ.λπ.) είναι καταγεγραμμένες στη FTA.

Τα ιδρύματα αυτά συγκεντρώνουν δεδομένα εκατομμυρίων λογαριασμών πελατών τους και οφείλουν να τα κοινοποιούν στη FTA. Από την πλευρά της η τελευταία ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε πληροφορίες περίπου 2 εκατ. λογαριασμών στις συνεργαζόμενες χώρες και σε αντάλλαγμα έλαβε ανάλογες πληροφορίες από τις φορολογικές τους αρχές.

Μεταξύ των πληροφοριών που ανταλλάσσονται περιλαμβάνονται στοιχεία ταυτότητας, όπως το ονοματεπώνυμο των δικαιούχων των λογαριασμών, η διεύθυνση και το κράτος διαμονής, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, αλλά και στοιχεία του αναφερόμενου στη FTA χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπως υπόλοιπο λογαριασμού και κεφαλαιουχικά έσοδα.

Ωστόσο αρκετοί αμφιβάλλουν αν όλα αυτά σημαίνουν αλλαγή ρότας για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Το Tax Justice Network (ένα ανεξάρτητο διεθνές δίκτυο που μάχεται κατά των φορολογικών παραδείσων) υποστήριξε νωρίτερα φέτος σε σχετική έκθεσή του ότι, παρά τις παραχωρήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια, η Ελβετία θα συνεχίσει να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις πλούσιες χώρες του κόσμου όταν θα πιέζεται από αυτές, ενώ από την άλλη πλευρά θα συνεχίσει να προσφέρει στους πλούσιους πολίτες των φτωχότερων χωρών την ευκαιρία να φοροδιαφεύγουν.

Για το ΤJN η Ελβετία αποτελεί τον «παππού των φορολογικών παραδείσων» του πλανήτη, ένα από τα μεγαλύτερα offshore κέντρα του κόσμου και μία από τις μεγαλύτερες δικαιοδοσίες μυστικότητας της υφηλίου.

Χάρη στον υψηλό βαθμό μυστικότητας που διέπει τις τραπεζικές της υπηρεσίες και το μεγάλο μέγεθός της στο σύνολο των υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του πλανήτη κατέλαβε φέτος την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα χρηματοοικονομικου απορρήτου (Financial Secrecy Index 2018) του TJN.

Οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονται σήμερα περιουσιακά στοιχεία 6,5 τρισ. δολαρίων και εξ αυτών το 48% προέρχεται από το εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό καθιστά την Ελβετία πρώτη δύναμη παγκοσμίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων διασυνοριακά με μερίδιο αγοράς 25%.

Τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα παρέχουν πληθώρα υπηρεσιών όπως η επενδυτική τραπεζική, οι ασφάλειες, η αντασφάλιση, hedge funds, private equity, στρατηγικές επιχειρηματικής φοροαποφυγής διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών και τραστ κ.λπ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.