Το ”Μακεδονικό” και τα σενάρια για δημοψήφισμα

Σενάρια δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών επανέφερε στο προσκήνιο η νέα παρέμβαση του υπουργού Αμυνας – μια παρέμβαση, με την οποία ο Πάνος Καμμένος διαμήνυσε ότι «τον τελικό λόγο» στο Μακεδονικό «θα τον έχει ο ελληνικός λαός».

Το μήνυμα Καμμένου ήρθε μία ημέρα μετά την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ στο Ευρκοινοβούλιο, ενώπιον του οποίου ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε «είμαι Μακεδόνας» και πρόσθεσε πως «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ πάντως διευκρίνισε ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και πως και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Οι διευκρινίσεις αυτές ωστόσο δεν ικανοποίησαν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος από την άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών ‘Αμυνας στη Βιέννη χαρακτήρισε σήμερα «προκλητικές» τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ και υποστήριξε ότι δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
«Η αναφορά σε “μακεδονικό έθνος” είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία.», είπε, προσθέτοντας: «Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».

Η τελευταία αυτή αναφορά αναζωπύρωσε εκτιμήσεις περί πιθανού δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα – μια προοπτική, πάντως, που δείχνει εξαιρετικά αδύναμη. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα που έφεραν το Μαξίμου να σχεδιάζει εγχώριο δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ανάλογα σενάρια είχαν διαψευστεί τον Ιούλιο και από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τότε ήταν και πάλι ο Πάνος Καμμένος που είχε προκαλέσει τον σχετικό θόρυβο, όταν μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνοντας ότι αυτή «δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Αυτός θα αποφασίσει. Είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα . Εκτός αν έρθει με 180 ψήφους, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλάξουν στάση». Τότε ήταν επίσης που ο υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει πως «εάν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών με 151, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση».
Η επαναφορά, πάντως, της σχετικής συζήτησης αποδίδεται από διπλωματικούς κύκλους κυρίως στα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα που έχει προκαλέσει στους ΑΝΕΛ η συμφωνία, ενώ από κυβερνητικής πλευράς όλη η προσοχή στρέφεται στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ.

Η εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις παραμένει θολή, η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ είναι οριακή, και όλες οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν από το εάν τελικά ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα και την θετική ετυμηγορία των πολιτών στη γειτονική χώρα.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια πολιτική διαχείριση, έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι όντως έχουν υπάρξει εισηγήσεις στον πρωθυπουργό είτε για δημοψήφισμα, είτε για παραπομπή της κύρωσης της συμφωνίας σε χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές – ήτοι, στην μετατροπή του Μακεδονικού σε εκλογικό διακύβευμα. Πρόκειται ωστόσο για εισηγήσεις που δεν έχουν βρει, έως τώρα τουλάχιστον, αποδοχή για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ζήτημα πολιτικής συνέπειας την κύρωση της λύσης για το Μακεδονικό από την παρούσα Βουλή. Ο δεύτερος είναι πως δεν επιθυμεί να μετατρέψει την συμφωνία των Πρεσπών σε κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου – αντιθέτως, ο στόχος είναι να εστιάσει την εκλογική μάχη στην οικονομία η οποία, μετά το τέλος των Μνημονίων, θεωρείται ευνοϊκό πεδίο για την κυβέρνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.