ΓΑΛΛΙΑ:«Δεν θα επιτρέψω να με γαμ…»! Λίγες μέρες μετά ο στρατηγός… χαιρέτησε

Συντάκτης: 
Ήρα Φελουκατζή

Κρίση εμπιστοσύνης αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τον αυταρχικό και σκληρό τρόπο με τον οποίο θέλησε να επιβάλει δραστικές οικονομικές περικοπές στο Δημόσιο για να επιτευχθεί η προτεραιότητα της μείωσης του υπέρογκου χρέους της Γαλλίας με μέτρα λιτότητας.
Η απότομη αλλαγή πορείας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τώρα προωθεί φιλελεύθερη πολιτική, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.
Με στόχο να καταφέρει έως το τέλος του χρόνου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ζήτησε από τα υπουργεία να κάνουν σημαντικές οικονομίες.
Η ανακοίνωση για αυστηρές περικοπές στην άμυνα οδήγησε σε δημόσιο μπρα ντε φερ με τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος παραιτήθηκε χθες, ανακοινώνοντας ότι δεν αποδέχεται τη μείωση των αμυντικών δαπανών για το 2017 κατά 850 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, με θητεία στο Σαράγεβο και στο Μάλι, ο οποίος διορίστηκε επί προεδρίας Ολάντ επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού και παρέμεινε στη θέση του με τη νέα κυβέρνηση.
Η παραίτηση του στρατηγού Ντε Βιλιέ ήρθε έπειτα από μία εβδομάδα δημόσιας μονομαχίας του με τον Μακρόν, που κατέληξε σε ρήξη, προκαλώντας μια «ιστορική κρίση εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον πρόεδρο και τον στρατό.
Στις προεκλογικές εξαγγελίες του, ο Μακρόν έθετε στόχο να φτάσει ο αμυντικός προϋπολογισμός έως το 2025 το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 50 δισ. ευρώ.
Ο τωρινός ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας είναι 32,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 είχε υποσχεθεί επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για περικοπές προκάλεσε σοκ στις ένοπλες δυνάμεις.
Εξαπάτηση!
Ο στρατηγός Ντε Βιλιέ κατήγγειλε τα μέτρα με πάταγο. Σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψω να με γαμ… κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν»!
Σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων στρατιωτικών, ο Μακρόν δήλωσε ορθά κοφτά: «Εγώ είμαι ο αρχηγός του στρατού, εγώ αποφασίζω», καλώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις να του δείξουν εμπιστοσύνη.
Ο Ντε Βιλιέ τού απάντησε με ανάρτηση στο Twitter, τονίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να είναι τυφλή, χρειάζονται δεσμεύσεις». Σε συνέντευξή του ο Μακρόν ανταπάντησε ότι «η δημοκρατία δεν λειτουργεί έτσι. Αν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων διαφωνεί με τον πρόεδρο, τότε φεύγει»…
Ο επίλογος δόθηκε με την παραίτηση Ντε Βιλιέ. Σε ανακοίνωσή του την αιτιολογεί, επισημαίνοντας: «Δεν είμαι πλέον σε θέση να διασφαλίσω τη διατήρηση του μοντέλου του στρατού, στο οποίο πιστεύω ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας, των Γάλλων και της υποστήριξης των φιλοδοξιών της χώρας».
Η παραίτησή του θεωρείται πρωτοφανής και ιστορική, αφού στην 5η Γαλλική Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου που παραιτείται.
Το ψυχόδραμα της κρίσης ανάμεσα στα Ηλύσια και τον στρατό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και συνεχίζεται με βροχή από αντιδράσεις.
Προσωπικότητες της Αριστεράς και της Δεξιάς χλευάζουν τη χαώδη κατάσταση που προκάλεσε το «μεγάλο φιάσκο» των διαξιφισμών και της παραίτησης Ντε Βιλιέ.
Επικρίνουν τον «νεανικό αυταρχισμό» και τις «σκληρές μεθόδους» του Μακρόν, τον «δεσποτικό» χαρακτήρα του, την «αλαζονεία», τον «ναρκισσισμό», την εγωπάθεια του «Μονάρχη Δία», ο οποίος καταπατά τους θεσμούς και ταπεινώνει έναν αξιότιμο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι «προκάλεσε ρήγμα στην εμπιστοσύνη του στρατού». Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Ifop-Fiducial και BVA) δείχνουν μείωση κατά 8 μονάδες της δημοτικότητας του προέδρου.
Κι άλλες αργομισθίες
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος προβάλλει διαρκή αντίσταση στη φιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν, αντιμετωπίζει τώρα βολές από την Ακροδεξιά.
Η ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου, Σοφί Μοντέλ, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση αργομισθιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στην εισαγγελία με τα ονόματα 20 ατόμων από όλες τις παρατάξεις, καταγγέλλοντας ότι και άλλοι εισέπρατταν μισθούς από το Ευρωκοινοβούλιο ενώ δούλευαν μόνο για το κόμμα τους στη Γαλλία. Μεταξύ αυτών, ισχυρίζεται ότι, συγκαταλέγονται τρεις πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί του Μελανσόν.
Η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για υποψίες σχετικά με τέτοιες αργομισθίες επεκτάθηκε και συμπεριλαμβάνει τώρα τον ηγέτη της «Ανυπόταχτης Γαλλίας».
Ο Μελανσόν δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αργομισθίες συνεργατών του στο Ευρωκοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.