Σαράι το τελωνείο που ετοιμάζει ο Ερντογάν στη Θράκη – Ερείπιο το ελληνικό τελωνείο

ης Μελαχροινής Μαρτίδου

Δεν έκλεισαν 20 χρόνια από τα εγκαίνια του εντυπωσιακού από γρανίτη τελωνείου των Υψάλων στην Τουρκία από τον Ταγίπ Ερντογάν στην άλλη όχθη του Έβρου και με δαπάνες του τουρκικού κράτους και… φουλ τις μηχανές ξεκινά ένα νέο τελωνείο που θα αφήσει την δική του ιστορία. Μας έχει συνηθίσει, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος με μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα, όπως πρόσφατα το φαραωνικό νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, ή πριν λίγα χρόνια το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Άγκυρας όσο 100 γήπεδα ποδοσφαίρου κι άλλα που προκαλούν με το μέγεθός του.

Οι προηγούμενες εγκαταστάσεις στην τουρκική πλευρά που ήταν ήδη εντυπωσιακές ξηλώνονται και μέσα από ένα οργασμό εργασιών οικοδομούνται νέες έτσι ώστε ο επισκέπτης που προέρχεται από την Ευρώπη να καταλαβαίνει αμέσως ότι αλλάζει Ήπειρο, ότι περνά στην Ασία από μια χώρα κλειδί, την Τουρκία.

Το νέο τελωνείο θα μοιάζει με ανατολίτικο σαράι ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει θα είναι έτοιμο το 2021. Ήδη μάλιστα έχουν τοποθετηθεί τεράστιες αφίσες δίνοντας μια εικόνα του πως θα είναι δείχνοντας την ριζική αλλαγή που θα υπάρξει.

Οι Τούρκοι θα έχουν κατασκευάσει κατά το ήμισυ που τους αναλογεί και τη νέα γέφυρα Κήπων. Το περίεργο είναι ότι από ελληνικής πλευράς δεν θα υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα, αφού όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες αρχές «εμείς το 2021 θα έχουμε ολοκληρώσει την σχετική μελέτη του έργου, όχι την κατασκευή οπότε η γέφυρα θα μένει στον αέρα… ».

Οι γιγαντοαφίσσες που ήδη τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τελωνείου των Υψάλων αποτυπώνουν το έργο όπως θα είναι με την ολοκλήρωσή του και φυσικά δεν μένουν ασχολίαστες.

Η νέα οδική Γέφυρα των Κήπων, θα κατασκευαστεί 7,5 μέτρα νοτιότερα της υφιστάμενης και θα βρίσκεται ψηλότερα. Το συνολικό μήκος της χάραξης με τις απαιτούμενες προσβάσεις ανέρχεται σε 1.407μ. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας είναι 811μ., από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας ενώ η κατασκευή της νέας γέφυρας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2020 και να παραδοθεί το 2024.

Τριτοκοσμική η εικόνα της ελληνικής πλευράς

Άθλια και τριτοκοσμική είναι η εικόνα του ελληνικού τελωνείου στην Γέφυρα Κήπων που είναι άβαφο, με ένα ή δύο ρεύματα στην καλύτερη περίπτωση λειτουργίας ενώ δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο Ι.Χ. φορτηγών και λεωφορείων που κινούνται μεταξύ των δύο Ηπείρων. Με κάποια κοντέινερ για τους υπαλλήλους τελωνειακούς και αστυνομικούς που κάνουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες διερχόμενους.

Ένα παρατημένο εξωκλήσι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ένας σκουριασμένος τηλεφωνικός θάλαμος που δεν λειτουργεί, τουαλέτες δίχως χαρτί είναι οι πρώτες εικόνες που βλέπει κανείς φθάνοντας στην …Ευρώπη.

Η δυσλειτουργία της υφιστάμενης οδικής διόδου είναι εμφανής αφού δεν εξυπηρετεί τον μεγάλο φόρτο προκαλώντας καθυστερήσεις κι ανάσχεση της ομαλής κυκλοφορίας Ι.Χ. και φορτηγών, οδηγώντας τους στην επιλογή διέλευσης από άλλες οδικές αρτηρίες, όπως την Παραεγνατία μέσω Αδριανούπολης-Βουλγαρίας. Οι ουρές δε τους καλοκαιρινούς μήνες μνημειώδεις και αρκετών χιλιομέτρων.

Κι ενώ το τελωνείο των Κήπων έχει κομβικό ρόλο αλλά και πολλές επιτυχίες στην διακίνηση λαθραίων, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό νομισμάτων, ναρκωτικών, καπνού, χρυσού, με το φιλότιμο προσωπικό του, το έχουν επισκεφθεί όλοι οι πολιτικοί «πρώτης γραμμής» η εγκατάλειψή του προκαλεί ερωτηματικά. Ένα λίφτιγκ μέχρι να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητο, γιατί εκεί στα τελευταία σύνορα της Ευρώπη, ή στην πρώτη πύλη εσόδου για τον διερχόμενο από Τουρκία, διακυβεύεται η εικόνα της πιο δυναμικής ηπείρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.