Η Αίγυπτος βασίζεται παραδοσιακά σε ορυκτά καύσιμα για την παροχή ενέργειας. Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η χώρα επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, καθιστώντας τα μια φθηνή επιλογή για τους 96 εκατομμύρια πολίτες της. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αιγύπτου σχεδιάζει να αλλάξει πολιτική και να εισέλθει στον χάρτη της καθαρής ενέργειας με την εγκαινίαση του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στον κόσμο.
Το συγκρότημα Μπενμπάν βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στην δυτική έρημο της Αιγύπτου και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος.
Βρισκόμενο περίπου 600 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, το έργο των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό του κράτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε πρόσφατα το Κάιρο ως τη δεύτερη πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στον πλανήτη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σκοπεύει τώρα να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου σχεδόν κατά 50%, και να παράσχει τουλάχιστον το 42% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές, έως το έτος 2025. Μετά την ανακοίνωση, οι επενδύσεις στην αγορά καθαρής ενέργειας της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 500%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει το έργο Μπενμπάν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη διάσωση της οικονομίας της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σισί είναι υπέρμαχος της πράσινης ενεργειακής πολιτικής, εγκαινιάζοντας και άλλα μεγάλα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδων αιολικής ενέργειας στον κόλπο του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι 30 ηλιακές μονάδες του συγκροτήματος Μπενμπάν θα απασχολούν 4.000 εργαζόμενους και θα παράγουν μέχρι και 1,8 γιγαβάτ ισχύος, που με τη σειρά τους θα παρέχουν ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.