Χωράφια, λίμνες και ποτάμια ξεραμένα, σε συνδυασμό με φονικές πυρκαγιές. Είναι η εικόνα της Ευρώπης και πολλών άλλων περιοχών του βοερέιο ημισφαιρίου το καλοκαίρι του 2018. Το αδυσώπητο κύμα ζέστης καταστρέφει τα σπαρτά και ορισμένες περιοχές αναμένεται να χάσουν τη μισή σοδειά.
Εικόνες από δορυφόρο που δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτύπωσαν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.
Ορισμένοι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την χρεοκοπία.
Στην Λετονία και τη Λιθουανία ο κρατικός μηχανισμός έθεσε περιφέρειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη Σουηδία ο ήλιος συνεχίζει να «ψήνει» τις καλλιέργειες και τα χωράφια δέχθηκαν μόλις το 12% της κανονικής βροχόπτωσης.
Νο. 2 παραγωγός σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία, η Γερμανία αναμένει μείωση 20% στη σοδειά.
«Η ζέστη επηρεάζει προϊόντα όπως το σιτάρι και οι πατάτες. Η σοδειά όλο και χειροτερεύει. Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει η τιμή για την τηγανητή πατάτα και αυτό θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Θα δούμε να ανεβαίνει ο πληθωρισμός εξαιτίας των σιτηρών και των λαχανικών», προειδοποιεί ο αναλυτής Ρόμπερτ Χάλβερ της Baader Bank.
Στη Βρετανία οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ανομβρίας χρησιμοποιώντας το χειμερινό απόθεμα ζωοτροφών, αφού τα ζώα δεν έχουν αρκετό χορτάρι για να βοσκήσουν.
Μια πρακτική που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος, το οποίο πιθανότατα θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Στη Δανία αναγκάζουν να στείλουν ακριβά ζώα για σφαγή νωρίτερα από το κανονικό.
Βραχυπρόθεσμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν τη βοήθεια των κυβερνήσεων για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης.
Όπως λένει όμως οι ειδικοί, με την κλιματική αλλαγή να μετατρέπει τα καυτά καλοκαίρια σε κανονικότητα, μόνο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική θα φέρει αποτελέσματα.