ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022: ΜΙΑ καταραμένη διοργάνωση

Η μπιροποσία είναι το τελευταίο που απασχολεί τους γραβατοφόρους της FIFA και τους πετρελαιάδες με τις κελεμπίες. Η προσαγωγή του Μισέλ Πλατινί στις αρχές της εβδομάδας στη Γαλλία με την κατηγορία της δωροδοκίας γιατί ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου με στέρεα θεμέλια στα ζεστά νερά του Περσικού κόλπου.

Πλέον η παλάντζα γέρνει προς τη διαφθορά αμείλικτα. Από τους 22 εκλέκτορες που ψήφισαν για το Μουντιάλ του 2022, περισσότεροι από τους μισούς κατηγορούνται για λάδωμα. Ο ατιμασμένος Πλατινί και οι συν αυτώ ισχυρίζονται ότι ψήφισαν με αγνά και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά ουδείς τους πιστεύει.

Τι είδους αντικειμενικότητα υπάρχει στην ανάθεση του χρίσματος σε μια χώρα με ανυπόφορο καύσωνα, ανύπαρκτη ποδοσφαιρική παράδοση και λερωμένο φάκελο σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων; Οι ψίθυροι που μιλούσαν για αναζήτηση εναλλακτικής οικοδέσποινας γίνονται κραυγές όσο τα προβλήματα γιγαντώνονται. Τα εγγλέζικα ταμπλόιντ έγραψαν –χωρίς να διαψευστούν– ότι η FIFA συγκάλεσε αγωνιώδη μυστική σύσκεψη για να καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο κύβος ερρίφθη υπέρ του Κατάρ στις 2 Δεκεμβρίου 2010 επί Μπλάτερ, παρά τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες των ηττημένων (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία). Οι ελπίδες για διευθέτηση των προβλημάτων στη συναπτή δωδεκαετία που θα ακολουθούσε αποδείχτηκαν φρούδες, αφού η αναστάτωση στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι λόγω του «χειμωνιάτικου» Μουντιάλ πέρασε σε τρίτο πλάνο. Αυτό, τουλάχιστον, ανήκει στη σφαίρα του εφικτού. Η σέντρα ορίστηκε για τον Νοέμβριο του 2022. Και σ’ όποιον αρέσει.

Σαν να μην έφταναν τα σκάνδαλα δωροληψίας που κλυδωνίζουν ασταμάτητα την παγκόσμια ομοσπονδία του ποδοσφαίρου (με αφετηρία τις αποκαλύψεις των «Sunday Times» τον Μάιο του 2011), τα επιχειρήματα ενάντια στο φαραωνικό εγχείρημα των Καταριανών γίνονται χιονοστιβάδα.

Απάνθρωπες συνθήκες

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει ότι τα εργατικά ατυχήματα στα νεότευκτα στάδια του Κατάρ με τις απάνθρωπες συνθήκες σκλαβοπάζαρου θα αφήσουν πίσω 4.000 νεκρούς μετανάστες. «Το Κατάρ εξελίσσεται σε ανοιχτή φυλακή για τους φτωχούς συμπατριώτες μου» ξεσπάθωσε ο πρεσβευτής του Νεπάλ στην Ντόχα.

Η κυβέρνηση του Κατάρ θεωρείται από το 2017 σύμμαχος της διεθνούς τρομοκρατίας και παραμένει διπλωματικά απομονωμένη από πολλά κράτη της περιοχής και του ευρύτερου αραβικού κόσμου (Σ. Αραβία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Σενεγάλη κ.ά.). Πιθανή πρόκριση του Ισραήλ στα τελικά του Μουντιάλ θα ανοίξει πρόσθετα τον ασκό του Αιόλου, αν και οι διοργανωτές υπόσχονται προσωρινή «αμνηστία».

Η διαρκής ένταση στον Κόλπο απειλεί ολόκληρη τη γειτονιά με ανάφλεξη κάθε φορά που ξεσπάει επεισόδιο, όπως το πρόσφατο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Ουδείς κοιμάται ήσυχος όταν βλέπει στο ίδιο «γήπεδο» τον Ντόναλντ Τραμπ και τους φανατικούς ισλαμιστές. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπενθυμίζουν ακούραστες ότι το Κατάρ τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με θανατική ποινή. «Συνιστούμε να αποφύγετε κάθε σχετική δραστηριότητα» ήταν η αρχική συμβουλή του Μπλάτερ. Το χαλί είναι η ιδανική κρυψώνα για ενοχλητικά προβλήματα τέτοιου είδους.

Και, ναι, η κατανάλωση –και η εισαγωγή– αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τα μπαρ αδειοδοτημένων ξενοδοχείων. Μπροστά σε τέτοια συμφορά τα υπόλοιπα «μη» της τοπικής σαρία (στο αποκαλυπτικό ντύσιμο, στις ερωτικές περιπτύξεις, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στα θρησκευτικά βιβλία, στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος κ.ο.κ.) είναι ασήμαντοι αστερίσκοι. Πολύ απλά, ο Αγγλος, ο Γερμανός και ο Ρώσος φίλαθλος δεν πρόκειται να ταξιδέψουν σε μια χώρα η οποία τους στερεί την ιερή μπίρα.

Θέλει να αναλάβει

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που προθυμοποιήθηκε ανεπίσημα να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 εφόσον μείνει ορφανό. Συμπληρώθηκε πια μισός αιώνας από τη φιέστα του 1966. Οι Αμερικανοί θυμίζουν ότι το Μουντιάλ του 2018 έγινε στην Ευρώπη, επικαλούνται την άδικη ήττα τους στην ψηφοφορία (8-14) και κρατούν την πόρτα ανοιχτή.

Η λίστα των επίδοξων μνηστήρων περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία, την Ολλανδία και την Αργεντινή. Αλλά η απόσταση που χωρίζει τα σχέδια επί χάρτου από την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη. Το βασικό επιχείρημα των Αράβων, δηλαδή ο πακτωλός χρημάτων που επενδύονται στον βωμό του ποδοσφαίρου, παραμένει ισχυρότατο αντίβαρο σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Το κόστος του Παγκόσμιου Κυπέλλου υπολογίζεται στα 220 δισεκατομμύρια δολάρια, 60 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2010 στη Νότια Αφρική. Ποιος θα τολμήσει να τραβήξει τον περίτεχνο περσικό τάπητα κάτω από τα πόδια των εμίρηδων και τι ύψους αποζημιώσεις θα απαιτήσει η κυβέρνηση της Ντόχα σε περίπτωση ρήξης; Για ποια κέντρα αποφάσεων μιλάμε όταν οι πάντες έχουν φωλιά λερωμένη και μέση εύκαμπτη;

Το μικροσκοπικό αλλά ζάπλουτο Κατάρ ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποσπάσει το χρίσμα (και να ενισχύσει το κύρος του στον αραβικό κόσμο) και δεν προτίθεται να παραδώσει τα σπαθιά αμαχητί. Τα βασίλεια του μαύρου χρυσού δεν σκοτίζονται για ανθρωποθυσίες τύπου Πλατινί. Όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδι γνωρίζουν εξαρχής τους κανόνες του.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.