Νέοι βομβαρδισμοί των δυνάμεων του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή 17 αμάχων και 11 αντικαθεστωτικών χθες Τετάρτη στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, όπου κυριαρχούν τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος εναντίον ενός χωριού στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ανέφερε η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε καταστήματα και κομμάτιασε τα θύματα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρήκε ανθρώπινα υπολείμματα περίπου εκατό μέτρα από σημείο που επλήγη.
Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανασύρουν πτώματα θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια, ανέφερε η ίδια πηγή.
Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδομές σε κοντινές κοινότητες και χωριά στη νότια Ιντλίμπ, ενώ ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επιδρομές στα όρια της ομώνυμης πόλης που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας, πάντα κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στη γειτονική επαρχία Χάμα, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν 11 τζιχαντιστές, μία ημέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 στελέχη των δυνάμεων της Δαμασκού.
Προχθές Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση των μαχών στην Ιντλίμπ» και προέτρεψε «τις εγγυήτριες» δυνάμεις της συμφωνίας για τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης» στην επαρχία, που κλείστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας, «ειδικά τη Ρωσία και την Τουρκία, που υπέγραψαν τη συμφωνία (…), να σταθεροποιήσουν την κατάσταση χωρίς καθυστέρηση».
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε εξάλλου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα τέλη του Απριλίου στην περιοχή της Συρίας όπου εκτυλίσσονται οι μάχες και όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν σκοτωθεί πάνω από 400 άμαχοι.
Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη από το φθινόπωρο του 2018 και την επίτευξη της συμφωνίας για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», με σκοπό να χωριστούν εδάφη που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλων μικρότερων οργανώσεων να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.
Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες….