Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, ειδικοί στους υδρογονάνθρακες, αμφισβητούν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει φτάσει σε βάθος τριών χιλιομέτρων όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι εταιρείες κολοσσοί, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι αδύνατον σήμερα, και ιδιαίτερα με μια ομάδα και ένα πλοίο που μόλις ξεκίνησε να υπάρχει (αγοράστηκε πριν δύο μήνες) να είναι σε θέση να κάνουν μια τέτοια γεώτρηση» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο πρόεδρος του ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Γιάννης Μπασιάς.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντουρμέζ δήλωσε πως ο στόχος της Άγκυρας είναι ο «Πορθητής» να φτάσει σε βάθος 5 χιλιομέτρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου .
«Ο Πορθητής είναι στη θέση του από τις 4 Μαΐου, κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει τη γεώτρηση και όχι να ξεκινά τώρα. Παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι και εκβιάζουν», υποστήριξε ο Ντίνος Νικολάου, μέλος εταιρείας υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται συνολικά 33 εταιρείες, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά παγκόσμια μεγαθήρια. Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, εκείνες δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουν στις τουρκικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Άγκυρα συνεχίζει τις πιέσεις προκειμένου να πετύχει συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, με αυτό τον τρόπο δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και το Ιράν, όπως συμβαίνει σήμερα.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)