Το Ιράν κατηγορεί πλέον επίσημα η Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για μια σύγκρουση με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως με βάση τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τους «τύπους των όπλων» που χρησιμοποιήθηκαν και τη μέθοδο των επιθέσεων, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Τεχεράνη. Παράλληλα υποστήριξε πως το Ιράν επιχειρεί να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ και οι επιθέσεις είναι μέρος αυτού του σχεδίου για κλιμάκωση της έντασης.
Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αμερικανό αξιωματούχο, μιλώντας στο Reuters, ισχυρίστηκε πως ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στα δύο χτυπήματα ήταν μαγνητικές νάρκες, όπως αυτές που κατά τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν και τον περασμένο μήνα σε χτυπήματα κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και για αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν και συγκεκριμενα το επίλεκτο ιρανικό σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης».
Λίγο νωρίτερα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση και πως το επεισόδιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη. «Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά τη γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Παράλληλα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά».
Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται μετ’ επιτάσεως κάθε ανάμειξη. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά με τα πετρελαιοφόρα κι απηύθυνε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.