Υπουργικό στην Τουρκία με βασικό θέμα τους S-400

Υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 συγκαλεί για αύριο, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Daily Sabah, στη συνεδρίαση του υπουργικού αναμένεται επίσης να συζητηθούν και άλλα κρίσιμα εθνικά και διεθνή θέματα, όπως η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, η Συρία αλλά και ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Κεντρικό θέμα όμως θεωρείται βέβαιο πως θα είναι το ζήτημα με τους S-400, μετά το τελευταίο τελεσίγραφο απ’ τις ΗΠΑ για υπαναχώρηση απ’ τη συμφωνία με τη Ρωσία μέχρι τέλος Ιουλίου.

Έτσι, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το περιεχόμενο της επιστολής του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, του Πάτρικ Σάναχαν, προς τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χουλουσί Ακάρ.

Σχολιάζοντας σήμερα ο Ακάρ το περιεχόμενο της επιστολής αυτής επισήμανε πως «δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε μια αντίστοιχη απάντηση», ενώ τόνισε πως η Τουρκία παραμένει πιστή στις ευθύνες της προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Μέχρι τώρα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ευθύνες μας χωρίς καθυστερήσεις ή διακοπές απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», είπε.

Ακάρ και Σάναχαν αναμένεται να έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία, πιθανότατα αύριο. Ο Ακάρ ανέφερε  ότι θα συνομιλήσει με τον Σάναχαν τηλεφωνικά την Πέμπτη.Το ίδιο ανέφερε και ο Σάναχαν, πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας στο Πεντάγωνο. «Ελπίζω ότι αύριο θα ανταλλάξουμε απόψεις και ότι θα μου κάνει μια ενημέρωση για το τι είδους πρόοδο έχουμε κάνει», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλεσε την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ως διακήρυξη της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στην Τουρκία μέχρι τον Ιούλιο προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, διαφορετικά θα την εξαιρέσουν απ’ το πρόγραμμα των F-35. Ήδη έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις επίδειξης ισχύος, «παγώνοντας» τα προγράμματα εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα F-35 και έχουν σταματήσει να στέλνουν εξοπλισμό σχετικό με το πρόγραμμα απ’ τον Απρίλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.