Το εκρηκτικό μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς πλέον όχι μόνο βρίσκει σάρκα και οστά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ετοιμάζει και αντεπίθεση προκειμένου να εδραιώσει την ιδεολογική του ηγεμονία στη γηραιά ήπειρο.
Η αποστροφή του Αυστριακού Καγκελάριου σε πρόθεση για «άξονα» μεταξύ Βιέννης, Βερολίνου και Ρώμης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας ξύπνησε τον εφιάλτη της ναζιστικής Γερμανίας του 1940 και προκάλεσε ανατριχίλα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η αναφορά σε «άξονα», λέξη απαγορευμένη μετά την κατάρρευση της χιτλερικής Γερμανίας, παραπέμπει στον «άξονα» της πρώτης με με την φασιστική Ιταλία του Μπ. Μουσολίνι και της Βιέννης, με εφεδρείες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κλπ, που αποτελούν σήμερα την ομάδα των χωρών του Βίζεγκραντ.
Η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήρθε τυχαία από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες και την ίδια ώρα υποδαυλίζει την πτώση της κυβέρνησης Μέρκελ μέσω της απόσυρσης του CSU από τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.
Στόχος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει τεθεί άτυπα επικεφαλής της ομάδας του Βίζενγκραντ στο πλευρό του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, είναι σε πρώτη φάση η ηγεμονία στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να το ενεργοποιήσει τα πιο ακροδεξιά αντανακλαστικά του και να τραβήξει την πολιτική γραμμή για σκληρή ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική σε ολόκληρη την ήπειρο.
Για αυτόν τον λόγο και ο Αυστριακός Καγκελάριος με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ έχει συγκαλέσει τις προσεχείς εβδομάδες στη Βιέννη ομογάλακτούς του, προκειμένου να χαραχθεί μία ενιαία πολιτική γραμμή, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η χρονική συγκυρία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες έχει απεμπολήσει την όποια μετριοπαθή μεταρρυθμιστική εικόνα είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος για τον εαυτό του, υιοθετώντας παράλληλα με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θέσεις του (ελαστικές σχέσεις εργασίας, μη υιοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήρης παράδοση υπηρεσιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, μη επαναφορά κατώτατου μισθού) με μία σκληρή ακροδεξιά ατζέντα στο μέτωπο του προσφυγικού και της ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η μεσαιωνική πρόταση Κουρτς για κατάργηση του οχταώρου εργασίας και θεσμοθέτηση του 12ώρου, η οποία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στην Αυστρία θα περάσει την προσεχή εβδομάδα από την αυστριακή Βουλή, είναι ενδεικτική του υβριδιακού κράματος ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού που θέλει να παγιώσει στην Ευρώπη ο Κουρτς.
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά του αυτή είναι η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του, η οποία διαφάνηκε μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Εμανουέλ Μακρόνκαι της ίδιας της Καγκελάριου Μέρκελ.
Απίστευτο ξύλο Τσίπρα με Κουρτς και Όρμπαν
Η πολύ σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες για τη στάση των ακροδεξιών φωνών όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ενδεικτική της ακραίας πόλωσης που υπάρχει στις τάξεις των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα.
Η σκληρές αναφορές του κ. Τσίπρα ονομαστικά στη στάση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, δηλαδή του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσαν εντύπωση, δεδομένου ότι πολύ σπάνια στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός έχει ονοματίσει χώρες με τις οποίες έχει υπάρξει διαφωνία πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που σήκωσε περισσότερο από όλους τους τόνους ως απάντηση στις κάθε λογής ακροδεξιές καφρίλες που εκστόμισαν οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι έχουν κάνει σημαία τους το μεταναστευτικό, ακολουθώντας μία ακραία αντιμεταναστευτική ατζέντα.
«Σε λίγο θα μας πεις να τους κυνηγάμε στην έρημο»
Το πρώτο θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα με τον προσωπικό φίλο του κ. Κυρανάκη και Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, Καγκελάριο της Αυστρίας και οσονούπω επικεφαλής της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ο ομόσταυλος της ΝΔ στο Λαϊκό Κόμμα αυστριακός Καγκελάριος, με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα του, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την συμφωνημένη εδώ και καιρό αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αρνούμενος πεισματικά να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.
Η τοποθέτηση αυτή που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα ελληνικά -και όχι μόνο- συμφέροντα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, που φέρεται να απάντησε σε έντονο ύφος πως «Είναι εντελώς άλλο να λες ότι δε μπορείς να δεσμευτείς ότι θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και άλλο να μας λες ξεκάθαρα ότι επειδή εσύ διαφωνείς επί της ουσίας, δεν έχεις καμιά πρόθεση να ολοκληρώσεις κάτι που έχουμε ήδη αποφασίσει».
Η παραπάνω στιγμή έντασης, δεν είναι ήταν και η μοναδική ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκείνο το ηλεκτρισμένο βράδυ.
Η προσπάθεια του Κουρτς να προωθήσει ακραία σχέδια για την μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, στηρίζοντας την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αφρική καθώς και την ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί ξανά με σκληρό και σκωπτικό λόγο προς τον αυστριακό Καγκελάριο.
«Τι είναι αυτά που λέτε; Σε λίγο θα μας πείτε να στείλει η Ευρώπη στρατό στην έρημο και να κυνηγάει τους ανθρώπους», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Όρμπαν και το δύσμοιρο το διεθνές δίκαιο
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό σημείο της έντασης στη μαραθώνια συνεδρίαση ήταν το… πέσιμο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον ξενοφοβικό ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, το οποίο αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο τελευταίος υπερασπιζόταν με πείσμα μια λύση που θα μιλούσε μόνο για κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών.
Μάλιστα, ανέφερε πως το μεταναστευτικό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως όσοι έχουν ροές, οφείλουν να βρουν άκρη μόνοι τους.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε πως η τοποθέτησή του είναι απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να βρει στήριξη και στην -σκεπτική έως και αρνητική ώς εκείνη την ώρα- Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τη χώρα μας.
Ωστόσο, ο Ορμπαν επέμεινε πως όποιος μπαίνει σε πλοίο να έρθει, δεν μπορεί να δικαιούται άσυλο -θυμίζοντας έτσι τη σκληρή δεξιά γραμμή που ακούγεται ακριβώς έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη-, για να πάρει την απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά πως η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται αν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο στα εδάφη της.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)