Παζάρια για Brexit και γαλλογερμανική σύμπνοια


Συντάκτης: efsyn.gr

Συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι 28 κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ενώ όλοι αναμένουν την Τερέζα Μέι να ανοίξει τα χαρτιά της για το μέλλον των πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Τρομοκρατία, ασφάλεια, ρωσικές κυρώσεις

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αρχίζοντας από τον διαδικτυακό εξτρεμισμό και εμβαθύνοντας τις ενέργειες εναντίον όσων Ευρωπαίων μαχητών προσπαθούν να συνεργαστούν με ομοϊδεάτες τους στο εξωτερικό.

Ο Τουσκ τόνισε ότι «η τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι μέγιστη απειλή» και οι ηγέτες ερευνούν τους τρόπους και μέσα για να αντιμετωπίσουν εκτός από την τρομοκρατία, την προσφυγική κρίση, αλλά και την αμυντική συνεργασία, στην οποία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν.

Μία ακόμη απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν η επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, πράγμα που έχουν ήδη κάνει και οι ΗΠΑ, για την «αποτυχία της να επιβάλει την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας» στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν για άλλους έξι μήνες.

Και άμυνα…

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Ντ. Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα.

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ

 

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε από κοινού αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) ενώ θα γίνουν κι άλλες ανάλογες επενδύσεις με «αντικειμενικό σκοπό να αυξήσουν τις δυνατότητες και να εξασφαλιστεί μια ανταγωνιστική, καινοτόμος και ισορροπημένη βάση για την αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Γαλλογερμανικός άξονας

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στην πρώτη σύνοδο κορυφής ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεργαστούν ώστε να επανεκκινήσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις διαφορές και την αποχώρηση της Βρετανίας, δείχνοντας ότι παραμένει πιστός σε αυτό που όλοι ξέρουν ως γαλλο-γερμανικό άξονα.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ιδέα. Είναι ένα σχέδιο και μια φιλοδοξία», τόνισε.

«Δουλεύουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία», συμπλήρωσε και ως «ατμομηχανές» της ευρωπαϊκής ενοποίησης «σχεδιάζουμε να μιλάμε με μία φωνή».

Λίγες ώρες νωρίτερα, με συνεντεύξεις του στο ευρωπαϊκό Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ασκήσει -έμμεσα και χωρίς να τις αναφέρει- κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία, που δεν συμμορφώνονται με την προσφυγική πολιτικής της Ε.Ε. λέγοντας ότι «κάποιοι Ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την Ε.Ε., η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σουπερμάρκετ, είναι η μοίρα μας».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Πολωνίας, με τον εκπρόσωπο του Πολωνού προέδρου Αντρζέι Ντούντα, Κριστόφ Λαπίνσκι, να απαντά ότι το γεγονός ότι η Πολωνία παίρνει χρήματα από την Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτεί ποσοστό των προσφύγων.

Στήριξη από Μέρκελ

Δηλώσεις υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στην κόντρα με Πολωνία και Ουγγαρία έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέροντας ότι η Ε.Ε. είναι «μια κοινότητα αρχών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι «έχει μεγάλη σημασία αυτό που είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, γιατί η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση στο θέμα».

Το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι το κύριο θέμα των βραδινών συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής.

Σύνοδος κορυφής - Brexit

Η Τερέζα Μέι, που θα παρουσιάσει το σχέδιο για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στη Βρετανία, φτάνοντας στην έδρα της Ε.Ε., δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει «εποικοδομητικά».

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε από την πλευρά της ότι οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα ενώ η «Ε.Ε. των 27 θα προχωρήσει ενωμένη».

«Θέλουμε να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις με θετικό πνεύμα και θέλουμε μετά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Βρετανία».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Brexit θα αναστραφεί παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο θέμα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του, υποστήριξε ότι επιθυμεί να δει «το μέγιστο των εγγυήσεων».

Αν και τόνισε ότι αυτό είναι η αρμοδιότητα του διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, συμπλήρωσε: «Ως τάση, είμαι υπέρ του οι εγγυήσεις ασφαλείας να πάνε όσο γίνεται πιο μακριά».

Οι 27 μεταξύ άλλων στη σύνοδο καλούνται να αποφασίσουν πού θα εγκατασταθούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχαν έδρα σε βρετανικό έδαφος.

Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Φαρμάκων, για την υποδοχή των οποίων πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ερίζουν.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε Μακρόν-Μέρκελ

Όπως μεταδίδει από τη Λευκωσία, ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Ακης Φάντης, στο περιθώριο της συνόδου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον νέο Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επερχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία και την ευχή όπως επιτέλους συζητηθεί ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να συνάδει απόλυτα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο πρόεδρος για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και τις διμερείς μας σχέσεις.

Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφωνήθηκε όπως αυτή η επαφή και με τον Γάλλο πρόεδρο και με την καγκελάριο της Γερμανίας συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.