Διχασμένη η Ευρώπη για το μεταναστευτικό – Μίνι σύνοδος 16 χωρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που οργανώθηκε εκτάκτως για την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ομάδα του Βίσεγκραντ: Δεν θα συμμετάσχουμε

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία), που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, απέκλεισαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι «απαράδεκτες».

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις σημείωσε, εξάλλου, ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, ο Μπάμπις τόνισε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επί του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύει πως το προσωπικό της η Frontex θα πρέπει να φθάσει τις 10.000.

Επικοινωνία Μέρκελ-Κόντε ενόψει της μίνι Συνόδου την Κυριακή για το προσφυγικό

Η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρθηκε, με ανάρτηση στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι στη σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Τα εννέα σημεία που θα συζητηθούν στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφότου δέχθηκε το τηλεφώνημα από την Άγκελα Μέρκελ, «ανήσυχη» για την ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας. «Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», γράφει.

«Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια ‘παρεξήγηση’: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη θα αποσυρθεί», εξηγεί ο Τζουζέπε Κόντε.

Το σχέδιο μιας τελικής ανακοίνωσης της μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, αποσπάσματα του οποίου κυκλοφορούν στον Τύπο, προκάλεσε «τον εκνευρισμό» της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση για να «επικυρώσει ένα σχέδιο κειμένου που έχει ήδη συνταχθεί», αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε την Τετάρτη, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Χωρίς συνέντευξη Τύπου

Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» της Κυριακής και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».

Μέρκελ: Δεν αναμένεται λύση την Κυριακή

«Την Κυριακή θα μας δοθεί η ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη» δήλωσε την Παρασκευή από τη Βηρυτό η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας και δεν εκδοθεί, μετά το πέρας της, κοινό ανακοινωθέν.

Την ώρα που η Ευρώπη παραμένει βαθιά διχασμένη στο θέμα αυτό, η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιτευχθούν σύντομα «συμφωνίες σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο» κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου της Κυριακής.

Σίγουρα όλες οι χώρες δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο από το πρόβλημα, υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, που έκανε δηλώσεις έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα ζητήσει ο Μπορίσοφ

Η Βουλγαρία θα προτείνει το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους στην άτυπη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι αφού ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από εμπόλεμες καταστάσεις και να επαναπατρίσει τους υπόλοιπους.

«Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο όπου μετέβη απρόσμενα, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση στη Σόφιας στο μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει ότι αν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές θα κατευναστούν και οι ανησυχίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνταν να δεχτούν να παραλάβουν μετανάστες με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ώστε να μοιραστεί ισομερώς το βάρος.

Η Τσεχία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών

Η Τσεχία είναι έτοιμη, όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπις, να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο. «Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Αυστρία θα υιοθετήσει το ίδιο μέτρο και σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα κάνουμε επίσης το ίδιο» δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Μπάμπις, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στην Πράγα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε αμέσως στα συνοριακά περάσματα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας» υπογράμμισε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι παράνομοι μετανάστες να εισέρχονται στην επικράτειά μας, διότι κατόπιν αυτό θα ήταν δικό μας πρόβλημα και δεν το επιθυμούμε αυτό» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τσεχίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα νότια σύνορα της ΕΕ πρέπει να προασπίζονται από κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να τα βοηθούν».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τάχθηκε επίσης υπέρ της «αλλαγής των αρμοδιοτήτων» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex στην περίπτωση που το προσωπικό του ανέλθει σε 10.000 υπαλλήλους έως το 2020, όπως το ζητά η Ιταλία εδώ και καιρό.

«Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα (για τη Frontex) για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης» υποστήριξε ο Μπάμπις.

«Η λύση είναι πολύ απλή: τα πλοία (με τους μετανάστες) δεν πρέπει να βγαίνουν στη θάλασσα».

ΠΗΓΗ: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.