Ταύρος εν υαλοπωλείο ο Ερντογάν με τη Moody’s – Εκτοξεύει “απειλές” για…δράση μετά τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να αναλάβει δράση εναντίον του Moody’s μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην τελευταία του επίθεση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για τους οποίους υποστηρίζει ότι προσπαθούν να πλήξουν την τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων», έχει από καιρό αποδώσει στις δυτικές δυνάμεις την ευθύνη για τη χρόνια αδυναμία της τουρκικής λίρας, λέγοντας πως είναι αποφασισμένες να εξασθενήσουν την κυβέρνησή του. Έχει υποστηρίξει πως ευθύνεται ένα σκοτεινό «λόμπι των επιτοκίων» και έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody’s, Standrard & Poor’s και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.

Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το τουρκικό χρέος στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και έχουν υπογραμμίσει την ανησυχία τους για την οικονομία με δεδομένη την αύξηση του αυταρχισμού και την εντατικοποίηση της προσπάθειας του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

«Με το θέλημα του Θεού, μετά τις 24 Ιουνίου θα στήσουμε μια επιχείρηση γι’ αυτόν τον Moody’s», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.

«Κάνουν ασυνήθιστες δηλώσεις παρόλο που δεν είμαστε μέλος του Moody’s … Είσαι μια εταιρεία σε τόσο σημαντική θέση και κάνεις βήματα λέγοντας ‘Πώς θα κηλιδώσω την Τουρκία; Πώς θα τους βάλω σε δύσκολη θέση;’ Δεν θα πετύχουν».

Εκπρόσωπος του οίκου Moody’s αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ερντογάν δεν επεκτάθηκε σχετικά με τη φύση της δράσης που ενδέχεται να αναλάβει, όμως το σχόλιό του πως η Τουρκία δεν είναι «μέλος» του Moody’s σημαίνει ότι μπορεί να αναφερόταν σ’ έναν τελείως διαφορετικό οίκο, τον Standard & Poor’s.

Η Τουρκία ζητάει αξιολογήσεις από τον Moody’s και τον Fitch. Ο S&P είναι ο οίκος που την αξιολογεί χωρίς να του το ζητήσει. Καθώς πολλά διεθνή επενδυτικά ταμεία απαιτούν δύο αξιολογήσεις για να επενδύσουν στο χρεός μιας χώρας, το αίσθημα των επενδυτών θα επηρεασθεί, αν η Τουρκία αφήσει τον Moody’s.

«Οι επενδυτές εξαρτώνται απ’ αυτούς τους οίκους για να πάρουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους», έγραψε στο Twitter ο Τιμ Ας, στέλεχος της BlueBay Asset Management. «Αν τους περιορίσουν σε έναν, αυτό θα σημάνει ότι πάρα πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεν θα μπορούν να επενδύουν στην Τουρκία. Πλήρης καταστροφή αν συμβεί αυτό…».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.