Οι Αμερικανοί «μπλοκάρουν» τα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή στο βορειοδυτικό Ιράκ και «κατάληψη» της περιοχής του Σιντζάρ, όπου κατοικούν οι Κούρδοι Γιαζίντι, δημιουργώντας στρατιωτική βάση στην κορυφή του ιερού όρους Σιντζάρ, όπου βρίσκονται οι ναοί των Γιαζίντι και σύμφωνα με τις παραδόσεις τους εκεί στάθηκε η κιβωτός μετά τον κατακλυσμό.
Αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν την Παρασκευή στην κορυφή του όρους Σιντζάρ και άρχισαν να στήνουν το στρατόπεδό τους, σύμφωνα με την ιρακινοκουρδική ιστοσελίδα BasNews.
«Σήμερα (Παρασκευή), δεκαπέντε τεθωρακισμένα οχήματα με Αμερικανούς στρατιώτες έφτασαν στην κορυφή του όρους Σινγκάλ (σ.σ. όπως ονομάζουν το Σιντζάρ οι Κούρδοι) και στρατοπέδευσαν κοντά στη βουνοκορφή Μίρα», δήλωσε στο kurdistan 24 ο Τζαλάλ Χαλό, αντιδήμαρχος του Σιντζάρ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε και τη δημιουργία της αμερικανικής βάσης.
Το Σιντζάρ (ή Σινγκάλ) είναι ένα ιερό όρος στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η ομώνυμη πόλη Σιντζάρ.
Σιντζάρ ονομάζεται και ολόκληρη η περιοχή, στην οποία πριν επιτεθεί το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014 ζούσαν 400.000 Κούρδοι Γιαζίντι.
Δείτε στον χάρτη της Google την πόλη Σιντζάρ στους πρόποδες του όρους Σιντζάρ:
Οι Γιαζίντι είναι κουρδική θρησκευτική κοινότητα που διατηρεί μια θρησκεία παρακλάδι του αρχαίου Ζωροαστρισμού και θεωρούνται «καθαρόαιμοι» Κούρδοι. Πολλοί Γιαζίντι είναι ξανθοί και γαλανομάτηδες.
Όταν το Ισλαμικό Κράτος τους επιτέθηκε, περισσότεροι από 30.000 χιλιάδες άμαχοι Γιαζίντι ανέβηκαν στο όρος Σιντζάρ για να γλιτώσουν, ενώ ολόγυρα τους πλησίαζαν οι τζιχαντιστές.
Τότε οι μόνοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Η παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος ανάγκασε τις ΗΠΑ να εμπλακούν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές, δημιουργώντας λίγο καιρό αργότερα και τον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Επειδή τις ώρες τις καταστροφής μόνο το PKK έσπευσε να τους υπερασπιστεί, χιλιάδες Γιαζίντι εντάχθηκαν στις γραμμές του, δημιουργώντας τις Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).
Η πόλη Σιντζάρ απελευθερώθηκε από τις ηνωμένες κουρδικές δυνάμεις, δηλαδή από ένοπλους όλων των κουρδικών παρατάξεων, με αμερικανική υποστήριξη στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Η πόλη και η ύπαιθρός της περιήλθε στη συνέχεια στον έλεγχο των YBŞ και του PKK.
Η Τουρκία απείλησε πολλές φορές να επιτεθεί στο Σιντζάρ, με πρόφαση να πολεμήσει τους αντάρτες του PKK, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ήθελε να καταλάβει αυτόν τον στρατηγικής σημασίας κουρδικό θύλακα, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, στο βορειοδυτικό Ιράκ, για να αποκόψει τους Κούρδους της Συρίας από τους συμπατριώτες τους στο Ιράκ και συνάμα να ξεκινήσει την κατάληψη ιρακινών εδαφών, με το παρόμοιο σχέδιο με εκείνο που υλοποιεί και στη βορειοδυτική Συρία.
Μάλιστα τη σχεδιαζόμενη εισβολή στο Ιράκ το τουρκικό επιτελείο την είχε ονομάσει «Ασπίδα του Τίγρη», όπως «Ασπίδα του Ευφράτη» είχε ονομάσει την πρώτη τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία.
Η ανάπτυξη και εγκαθίδρυση στην περιοχή αμερικανικών στρατευμάτων ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη υποστήριξη και παροχή προστασίας στους Κούρδους και ως μήνυμα στον Ερντογάν να εγκαταλείψει τα σχέδια του για «κατακτήσεις» στο Ιράκ.
Στον πολεμικό χάρτη που ακολουθεί, μέσα στον κόκκινο κύκλο ο θύλακας του Σιντζάρ που τέθηκε υπό αμερικανική προστασία.
Πολεμικός χάρτης Συρίας-Ιράκ. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση. Με ροζ χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η ιρακινή κυβέρνηση. Με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο ανοιχτό χρώμα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Με σκούρο πράσινο χρώμα η συριακή Αλ Κάιντα. Με γαλάζιο χρώμα τα συριακά εδάφη υπό τουρκική κατοχή. Με ανοιχτό κίτρινο οι Κούρδοι της Συρίας. Με αχνό κίτρινο οι Κούρδοι του Ιράκ. Με σκούρο κίτρινο-πορτοκαλί το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Με μοβ χρώμα τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Τώρα περισσότεροι Γιαζίντι μπορούν να γυρίσουν σπίτια τους
Οι Γιαζίντι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Σιντζάρ ευκολότερα από ό,τι πριν, καθώς αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο βουνό και η σταθερότητα θα έλθει, δήλωσε ένας Κούρδος αξιωματούχος το Σάββατο, προσθέτοντας ότι ο θύλακας δεν θα χρησιμοποιείται στο εξής και ως «ιρανικός διάδρομος στη Συρία».
Ο δήμαρχος του Σιντζάρ, Μάχμα Χαλίλ, μιλώντας στο Kurdistan24 ανέφερε ότι στα σύνορα με τη Συρία σημειώνεται ακόμα έντονη δραστηριότητα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Είναι ευθύνη της ιρακινής κυβέρνησης να προστατέψει τα σύνορα και να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή από τη στιγμή που οι δυνάμεις της ελέγχουν την περιοχή», είπε, αναφερόμενος στον έλεγχο των συνόρων που παραδόθηκε εδώ και αρκετό καιρό από τις κουρδικές αντάρτικες ομάδες των Γιαζίντι στον ιρακινό στρατό.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αμερικανική βάση στο βουνό δημιουργείται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)