Οι Πράσινοι προς έκπληξη πολλών ήταν το κόμμα που αύξησε θεαματικά το ποσοστό του στις ευρωεκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Παρασκευή στην Ιρλανδία και αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου RED C που μεταδόθηκε από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, που μεταδόθηκε αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στην πόλη, στις 22:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας], ο Κιέραν Καφ των Πρασίνων εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα. Το Φίνε Γκαέλ συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το Φιόνα Φέιλ 12%. Το Σιν Φέιν περιορίζεται στο 10%.
Οι Πράσινοι μπορεί επίσης να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κρίνονται στις εκλογικές περιφέρειες του Νότου και του Μίντλαντς Νορθ Ουέστ, πρόσθεσε το RTÉ.
Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ οδεύει να κερδίσει δύο έδρες στο ΕΚ, ενώ το συντηρητικό Φιόνα Φέιλ οδεύει να καταλάβει τουλάχιστον μία.
Στην εκλογική περιφέρεια του Νότου, το Φίνε Γκαέλ συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ το άλλο κεντροδεξιό κόμμα, το Φιόνα Φέιλ, ισοψηφεί με το κεντροαριστερό Σιν Φέιν στο 13%.
Η Ιρλανδία διαθέτει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί συνόλου 751, ωστόσο αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη δύο αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ιρλανδία, ενώ συνολικά πάνω από 400 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα μέλη της νέας ευρωβουλής στα 28 κράτη μέλη.
Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.
Εξάλλου, τα έξιτ πολ υποδεικνύουν ότι στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα για την πρόταση που προβλέπει να μειωθούν από πέντε σε δύο τα χρόνια που εν διαστάσει ζευγάρια τα οποία ζουν χωριστά μπορούν να λάβουν διαζύγιο αναμένεται να επικρατήσει το «ναι».
Περί το 87% εξ όσων ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση εξόδου απάντησε ότι τάχθηκε υπέρ της πρότασης, σύμφωνα με το RTÉ, κάτι που μοιάζει να πιστοποιεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην καθολική Ιρλανδία αφότου άρχισαν να δίνονται διαζύγια το 1995.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα του Brexit, με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Βαράντκαρ να τονίζει χθες πως η κατάσταση εισέρχεται σε πιο «επικίνδυνη φάση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, που μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιον σκληρότερο «brexiteer», όπως προεξόφλησε. Πάντως «ό,τι κι αν συμβεί, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι», διαβεβαίωσε.
«Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να ενισχύσουμε και να βαθαίνουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ώστε «να προστατευθεί η Ιρλανδία», πρόσθεσε ο Λίο Βαράντκαρ.