Με ένα νέο διακομματικό ψήφισμα το οποίο φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο επιχειρεί να στείλει το «σαφές μήνυμα» στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».
Με τίτλο «Εκφράζοντας την Ανησυχία για την Αμερικανο-Τουρκική Συμμαχία», το ψήφισμα 372 που κατατέθηκε στη Βουλή «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Αμερικανών βουλευτών, η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 από την Άγκυρα θα οδηγήσει:
Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).
Στην ακύρωση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Στην απομάκρυνση από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων.
Ανάμεσα μάλιστα στις ανησυχίες που εκφράζουν είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής εταιρικής σχέσης και να υπονομεύσει την ενότητα της Διατλαντικής Συμμαχίας.
Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα που δείχνει ότι υπάρχει «ευρεία και διακομματική συναίνεση» για το συγκεκριμένο θέμα.
Έλιοτ Ένγκελ: Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής
Αυτό το ψήφισμα καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση του Κογκρέσου των ΗΠΑ απέναντι στην ιστορική σχέση της χώρας μας με την Τουρκία.
Ανησυχούμε, όμως, για την κατεύθυνση στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν οδηγεί τον σημαντικό μας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Οι επιθέσεις του στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τον ελεύθερο Τύπο είναι πολύ ανησυχητικές.
Και η προσέγγιση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαράδεκτη.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα παραμείνει αδρανές εάν ο Ερντογάν επιδιώξει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400.
Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν – εάν συνεχίσεις αυτή τη διαδρομή, θα αντιμετωπίσεις σοβαρές συνέπειες.
Μάικλ ΜακΚολ: Επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής
Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος που αντιμετωπίζει, όμως, μια σαφή επιλογή.
Εάν η Άγκυρα αγοράσει ρωσικά συστήματα πυραύλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εφαρμόσουν αμέσως κυρώσεις και να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35.
Το διακομματικό ψήφισμα μας θα πρέπει να ληφθεί ως μια σαφής δήλωση του Κογκρέσου ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: να συνεργαστεί με τη Ρωσία ή με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Ελπίζω ότι ο Ερντογάν θα πάρει τη σωστή απόφαση.
Το μέλλον της συμμαχίας μας εξαρτάται από αυτό.
Στένι Χόγιερ: Επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή
Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια διακομματική ομάδα βουλευτών στέλνοντας ένα μήνυμα ισχυρής υποστήριξης για την αμερικανική -τουρκική συμμαχία μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την αντίθεση μας στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού οπλικού συστήματος.
Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθύτατα για το σημερινό χάσμα των ηγετών της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση και τις κοινές δημοκρατικές αξίες που δεσμεύουν τη συμμαχία.
Το Κογκρέσο θα συνεχίσει να προωθεί μια ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας με την Τουρκία και μια ενωμένη συμμαχία στο ΝΑΤΟ.
Κέβιν Μακάρθι: Επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή
Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: υπάρχει ευρεία και διακομματική συναίνεση ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει και αποκτήσει το S-400, δεν θα πρέπει να πάρει τα F-35.
Υπάρχουν απλά πάρα πολλές σοβαρές συνέπειες για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει την εξαγορά της και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλούς τομείς όπου είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να συνεργαστούμε.
Νίτα Λόουϊ: Πρόεδρος της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων
Η σκέψη της κυβέρνησης της Τουρκίας για την αγορά του Ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 αποτελεί άμεση απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Αν προχωρήσουν με μια τέτοια αγορά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την πώληση της τεχνολογίας μας για τα F-35.
Ελπίζω ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας και θα διατηρήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Κέι Γκρέιντζερ: Επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων
Αυτό το ψήφισμα καθιστά άκρως σαφές ότι η σχεδιαζόμενη από την Τουρκία απόκτηση του ρωσικού S-400 υπονομεύει τη συνέχιση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα για τα F-35.
Η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας, βλάπτει το ΝΑΤΟ και θα εξαλείψει την τεχνολογική υπεροχή των F-35 στην περίπτωση που επιτραπούν οι μεταφορές (των αεροσκαφών).
Για τους λόγους αυτούς, η Τουρκία απλά δεν μπορεί να διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα εάν συνεχίσει να πορεύεται σε αυτόν τον δρόμο.
Τζέρολντ Νάντλερ: Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής
Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την επικίνδυνη πορεία που την οδηγεί προς την ταύτιση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την καταστολή των δικαιωμάτων του δικού της λαού.
Η επιδίωξη του προέδρου Ερντογάν για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας θα απειλήσει την αμερικανική ασφάλεια και θα βλάψει τους συμμάχους μας.
Εκτιμώ την ηγεσία που έχει δείξει ο πρόεδρος Ένγκελ για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος ότι αυτή η κίνηση είναι απαράδεκτη.
Νταγκ Κόλινς: Επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν μια ισχυρή σχέση, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.
Η προγραμματισμένη αγορά από την Τουρκία αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια που υπονομεύουν τη θέση της στο ΝΑΤΟ.
Πρέπει να τηρήσουμε τους νόμους μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του δικού μας έθνους και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε εκείνους που διεξάγουν σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές με ρωσικούς τομείς άμυνας και πληροφοριών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ