«Έχω πολύ σαφή άποψη» για αυτό, τόνισε ο Ισαχάροφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Δεν έχουμε καμία επαφή με το AfD», συμπλήρωσε.
«Πολλές φορές, ηγετικά στελέχη [της AfD] έχουν πει πράγματα που θεωρώ πολύ αποκρουστικά για τους Εβραίους, για το Ισραήλ και για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος», εξήγησε.
Για τον διπλωμάτη, παρότι πολλοί Γερμανοί έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα απότισης φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος.
Ο Ισαχάροφ σημείωσε εξάλλου πως πρόσφατα επισκέφθηκε το τόπο όπου βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, σε μικρή απόσταση από τη γερμανική πρωτεύουσα.
«Το βρίσκω πολύ δύσκολο να διανοηθώ ότι θα κάνω συζήτηση οποιουδήποτε είδους με στοιχεία τα οποία νοσταλγούν αυτό το παρελθόν», συμπλήρωσε.
Πέρυσι ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγετικό στέλεχος της AfD, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης ότι «ο Χίτλερ και οι ναζί ήταν απλά μια κουτσουλιά στα 1.000 και πλέον χρόνια της γερμανικής ιστορίας». Αργότερα, αναγνώρισε ότι το σχόλιο αυτό ήταν «παρεξηγήσιμο και πολιτικά άσοφο».
Το 2017 ο Μπγιέρν Χέκε, ιδρυτικό στέλεχος και ηγετικό στέλεχος του κόμματος στη Θουριγγία, απαίτησε να υπάρξει στροφή «180 μοιρών» στην επικρατούσα κουλτούρα στη Γερμανία όσον αφορά το Ολοκαύτωμα και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Χέκε έχει προκαλέσει επανειλημμένα κατακραυγή, διότι χρησιμοποιεί ρητορικά σχήματα της ναζιστικής εποχής, αλλά και διότι επέκρινε το μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο.