Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης, σε 66 χώρες, έχουν περάσει σε ξένη ιδιοκτησία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Grain, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.
Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη συζήτηση για τους ξένους επενδυτές, που αποκτούν και εκμεταλλεύονται τη γη, με στόχο το κέρδος από αγροτικές δραστηριότητες, δίχως να μέλλονται για τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων –και ιδίως των μικροκαλλιεργητών– ή την προστασία του περιβάλλοντος.
Άρθρο της βουλευτή, Rebeka Szabo, στον διαδικτυακό τόπο αυστριακού εκπαιδευτικού ιδρύματος που ανήκει στην παράταξη των Αυστριακών Πράσινων, κατονομάζει αρκετές τέτοιες πρακτικές υφαρπαγής γης σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά στέκεται στην περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου το φαινόμενο έχει αποκτήσει νέες εκφάνσεις και μπορεί να συσχετιστεί με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Ανάμεσα σε κράτη όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σερβία, όπου οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, το παράδειγμα της Ουγγαρίας ξεχωρίζει.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)