Που οδηγεί την Τουρκία η συνεργασία Ερντογάν και ακροδεξιάς;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

από το Timelink.gr

Ο σουλτάνος Ερντογάν επηρεάζεται πολύ από τους ακροδεξιούς της Τουρκίας – στην ουσία έχει υιοθετήσει την τακτική τους- , τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Είναι ένας επικίνδυνος δρόμος.

Θα γνωρίζει,βέβαια, πώς κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.Ήταν το αποτέλεσμα μιας άλλης συμμαχίας των άκρων , με πρωταγωνιστές τον προτελευταίο σουλτάνο Μεχμέτ τον δεύτερο και τους Νεότουρκους.
Εκεί οδήγησαν τη χώρα , μετά τις ήττες στον πόλεμο με την Ιταλία (1911-12), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μεχμέτ διαδέχθηκε τον αδελφό του Αβδούλ Χαμίτ τον δεύτερο , τον οποίον ανέτρεψαν οι Νεότουρκοι , ανεβάζοντας τον ίδιο στο θρόνο, εξέλιξη που δεν κατέφερε να αξιολογήσει και να λάβει τα μέτρα του.Γιατί αντί να κυβερνήσει ως συνταγματικός μονάρχης όπως επιθυμούσε , μεταβίβασε όλες τις εξουσίες στα χέρια της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου , όπως οι ηγέτες των Νεότουρκων προτιμούσαν να αποκαλείται το Κίνημα τους.Ο Μεχμέτ έγινε ενεργούμενο τους. Αυτοί τον περέσυραν μαζί και την αυτοκρατορία, στους ολέθριους πολέμους που κατέληξαν στη διάλυση της.
Το 1911 καθ’υπόδειξη της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου , ο σουλτάνος πραγματοποίησε περιοδεία καλής θέλησης στη Θράκη και στα εδάφη της κατοπινής Αλβανίας, Αλλά τον ίδιο χρόνο και έναν χρόνο αργότερα , στον πόλεμο με την Ιταλία , η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε την επαρχία της Τριπιλίτιδας , τη σημερινή Λιβύη.

Στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 -13 έχασε σχεδόν όλες τις ευρωπαικές κτήσεις της . Παρά την αντίθετη γνώμη του σουλτάνου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας και ο Μεχμέτ ως χαλίφης δηλαδή θρησκευτικός αρχηγός, κάλεσε όλους τιους Μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο.Τη στιγμή του θανάτου του σουλτάνου, το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του είχε πέσει στα χέρια των Συμμάχων και έξι μήνες αργότερα η Κωνσταντινούπολη τελούσε υπό στρατιωτική κατοχή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.