«Σαπακια» στη γερμανική πολεμική αεροπορία; -Μόνο 4 μαχητικά Eurofighter ετοιμοπόλεμα!

Μόνο τέσσερα από τα 128 μαχητικά αεροσκάφη της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμα να πετάξουν σε πραγματικές αποστολές μάχης εξαιτίας δυσλειτουργικών συστημάτων αυτοάμυνας και έλλειψης πυραύλων αέρος-αέρος, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel.

Το Spiegel ανέφερε ότι το πρόβλημα με μια κρίσιμη συσκευή που έχει εγκατασταθεί στις άκρες των πτερύγων δέλτα του αεροσκάφους κάνει τα περισσότερα γερμανικά Eurofighters ακατάλληλα για υπηρεσία.

Η συσκευή, γνωστή ως υποσύστημα αμυντικού βοηθήματος (DASS), έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει επίθεση πυραύλων και να προειδοποιεί τον πιλότο για την εισερχόμενη απειλή. Περίπου μισό χρόνο πριν, οι τεχνικοί ανακάλυψαν ότι η συσκευή δεν ψύχεται σωστά, προκαλώντας σημαντική ζημιά στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά, αναφέρει το Spiegel.

Το DASS λέγεται ότι είναι ένα κρίσιμο μέρος που εξασφαλίζει την επιβίωση του πιλότου και πρέπει να είναι ενεργό κατά τη διάρκεια όλων των πτήσεων. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ετοιμοπόλεμων μαχητικών μειώθηκε δραστικά.

Εν τω μεταξύ, η αντικατάσταση των ελαττωματικών αποδείχθηκε δύσκολη λόγω ενός συγκεκριμένου ανταλλακτικού, που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του συστήματος ψύξης, που δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο καθώς ο κατασκευαστής πωλήθηκε σε άλλη εταιρεία.

Αυτό δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει η γερμανική Πολεμική Αεροπορία. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος συμβατοί με τα Eurofighter είναι επίσης σε έλλειψη, ανέφερε το ρεπορτάζ. Ο στρατός λέγεται ότι δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί γρήγορα τον απαιτούμενο αριθμό βλημάτων.

Κατά συνέπεια, μόνο τέσσερα αεροσκάφη από ολόκληρο τον στόλο των Eurofighter είναι έτοιμα να πετάξουν σε αποστολές μάχης ανά πάσα στιγμή. Ειδικότερα, αφήνει τη Γερμανία ακατάλληλη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού στρατού δήλωσε στο Spiegel ότι τα στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση ετοιμότητας για το στόλο των Eurofighter «φαίνονται καλύτερα από ό, τι το 2017», αλλά είπε ότι ο ακριβής αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών είναι απόρρητος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ταξινομεί όλα τα Eurofighters που είναι ικανά να πετάξουν ως διαθέσιμα – ακόμη και εκείνα που δεν διαθέτουν λειτουργικές συσκευές DASS. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ή για την εκπαίδευση νέων πιλότων , αυτά τα μαχητικά δεν μπορούν να θεωρηθούν έτοιμα για αποστολές του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία έχει δηλώσει 82 Eurofighters για τις δυνάμεις Υψηλής Ετοιμότητας της Συμμαχίας (HRF) και τις Δυνάμεις Μέσης Ετοιμότητας. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν 90 έως 180 ημέρες για την ανάπτυξη έτοιμων προς χρήση μαχητικών σε περίπτωση κρίσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αιτήματα για τέτοιες αναπτύξεις, η Bundeswehr «μπορεί να ισχυριστεί ότι πληροί όλες τις τρέχουσες επιχειρησιακές υποχρεώσεις», γράφει το Spiegel.

«Μπορούμε να πούμε με καλή συνείδηση ότι τα περισσότερα από τα στρατεύματά μας είναι έτοιμα για χρήση επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποστολές», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στο περιοδικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν μια φαινομενικά κακή κατάσταση του στρατού της χώρας. Νωρίτερα τον Απρίλιο, προέκυψε ότι από τα 97 μαχητικά αεροσκάφη Panavia Tornado που υπηρετούν σήμερα, μόνο 10 πληρούν τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, λόγω αρκετών ελαττωμάτων στον εξοπλισμό που τα καθιστούν ευάλωτα και δεν είναι πλέον κατάλληλα για υπηρεσία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.