Θέλω να πάω στην Κολονία. Να κάνω σπουδές ιατρικής. Κατόπιν θέλω να γίνω Γερμανίδα πολίτης», δήλωσε μια νεαρή φοιτήτρια κατά τις εκδηλώσεις για την Γιορτή της Εθνικής Κυριαρχίας και των Παίδων στις 23 Απρίλη.
Παρολίγον να λυντσαριστεί από τους φιλοκυβερνητικούς εθνικιστές.
****
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμως διαμαρτυρήθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ξεκίνησε από την 1η Απρίλη να κάνει μαθήματα κουρδικής γλώσσας.
Παρότι η επίσημη τουρκική ιδεολογία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους πολίτες της και ότι μάχεται μονάχα ενάντια στους αποσχιστές τρομοκράτες!
Η τουρκική γλώσσα είναι ένας από τους πυλώνες του τουρκικού εθνικισμού. Η Άγκυρα, για τον λόγο αυτό, ήδη από το 1925 θεωρεί πως εάν η κουρδική γλώσσα χρησιμοποιείται ελεύθερα, εκείνοι θα μπορέσουν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος!
****
Θεωρητικά σύμμαχοι, οι δυο συνέταιροι της Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας, το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) και το ΜΗΡ του Μπαχτσελί (άκρα δεξιά) έχουν αρχίσει τα αλληλομαχαιρώματα μετά την εκλογική ήττα της 31ης Μαρτίου. Σε δυο επαρχίες της Καστανομής στην Μαύρη Θάλασσα, οι υποψήφιοι του ΑΚΡ κέρδισαν τους δήμους που πριν διοικούσαν οι άνθρωποι του ΜΗΡ. Οι τοπικοί πρόεδροι του ΜΗΡ, που πριν εργάζονταν ως δημοτικοί υπάλληλοι, τοποθετήθηκαν από τους νέους δημάρχους στις υπηρεσίες καθαριότητας. Ο πρόεδρος του ΜΗΡ δήλωσε όλος οργή: «Εάν αγγίξουν τα φύλλα, θα κόψουμε τα δέντρα τους».
****
Οι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας, δηλαδή του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρνήθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα να συστήσουν μια εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση της επίθεσης κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο επιτιθέμενος, μέλος του ΑΚΡ, γρονθοκόπησε τον ηγέτη του CHP κατά την κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη, που έχασε την ζωή του στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και το σύνολο των εκπροσώπων της κυβέρνησης χαρακτήρισαν την επίθεση ως «πράξη διαμαρτυρίας».
****
Η κα Μπέσρα Ερόλ, μητέρα του Ντενίζ, που σκοτώθηκε μαζί με άλλες 32 νέους κατά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στις Βάτνες (στα συριακά σύνορα) στις 20 Ιουλίου του 2015, καταδικάστηκε σε επτάμιση χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά της ήταν τα λόγια της μπροστά στον τάφο του γιου της. «Του είχα πει να μην πάει αλλά εκείνος δεν άκουσε. Δυστυχώς τον σκότωσαμε. Το κρίμα για όλα τα παιδιά είναι στον λαιμό μας. Μίλησα με την κα Εμινέ Ερντογάν (την σύζυγο του Ερντογάν). Χάσαμε τα παιδιά μας. Πως ζείτε ήρεμοι, χωρίς τύψεις; Λέτε ότι είστε μουσουλμάνοι. Μόνο εκείνοι που τυραννιούνται είναι μουσουλμάνοι. Κούρδοι, Τούρκοι, Αλεβίτες, Κυρκασιανοί ή ακόμη και από την Ζάζα. Δεν έχει σημασία. Όλοι άνθρωποι είναι. Πραγματικά τρέμουν τις μητέρες. Τρέμουν τις κηδείες μας.
Τα δικαστικά κιτάπια είναι γεμάτα από τέτοιες καταδίκες.
****
Η σιδερένια πόρτα των 100 κιλών του εβραϊκού νεκροταφείου του Τσορλού στην επαρχία της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη εκλάπη. Το νεκροταφείο ανακαινίστηκε και περιβάλλεται από τείχη το 2015. Η αστυνομία συνεχίζει την αναζήτηση για να συλλάβει τους κλέφτες!
****
Παράλληλα, η Κούρδισσα βουλευτής κα Λεϊλά Γκιουβέν είναι σε απεργία πείνας εδώ και 176 ημέρες. Περίπου 5.000 κρατούμενοι είναι επίσης σε απεργία πείνας σε περισσότερες από 15 φυλακές της χώρας. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ηγέτη του ΡΚΚ, που βρίσκεται σε απομόνωση εδώ και οκτώ χρόνια στις φυλακές του νησιού του Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά. Οι απεργοί πείνας ζητούν απλά την εφαρμογή του νόμου. Οι φυλακισμένοι έχουν σύμφωνα με τον νόμο το δικαίωμα να συναντήσουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τους δικηγόρους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τουλάχιστον επτά φυλακισμένοι απεργοί πείνας έδωσαν τέλος στην ζωή τους.
Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης στην Τουρκία δεν γνωρίζει για αυτά τα τραγικά γεγονότα. Στην κυβέρνηση, όσοι το γνωρίζουν, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πράξη αποσχιστικής τρομοκρατίας!