Ότι θα προκήρυττε ο Ταγίπ Ερντογάν πρόωρες εκλογές ήταν κοινό μυστικό εδώ και μήνες , αλλά ότι θα οδηγούσε τόσο σύντομα τη χώρα του στις κάλπες ξάφνιασε πολλούς παρατηρητές εντός και εκτός της Τουρκίας.
Η απόφασή του όμως δείχνει ότι θέλει να αδράξει την ευκαιρία να εδραιωθεί στην εξουσία σε μια περίοδο που η εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και οι τάσεις διεθνώς, δείχνουν να ευνοούν τους αυταρχικούς ηγέτες.
Ο Ερντογάν παρακολουθεί επισταμένως τις δημοσκοπήσεις και η δημοφιλία του ανέβηκε κάπου στο 40% μετά την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην Αφρίν τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα η δυσχερής κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν. Αν και συνεχίζει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -7% το τελευταίο τρίμηνο του 2017- ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός πλήττοντας τις τσέπες των ψηφοφόρων και τα εταιρικά χρέη είναι στα ύψη, παράγοντες που καθιστούν την οικονομία της Τουρκίας ιδιαίτερα ευάλωτη σε διάφορες εξελίξεις διεθνώς.
Αλλά η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ερμηνεύεται και ως επιθυμία του Ερντογάν να υποσκάψει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Όταν το αντιπολιτευόμενο υπερεθνικιστικό Iyi Parti ( Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ εμφανίστηκε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου χρόνου, προσέλκυσε απογοητευμένα στελέχη τόσο από το κυβερνών κόμμα ΑΚP του Ερντογάν όσο και από το Εθνικιστικό Κίνημα του συμμάχου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Iyi Parti άρχισε να απειλεί και τα δύο κόμματα και η προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο μπορεί να εμποδίσει την πρώην Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ να κατεβεί υποψήφια, καθώς το νεοσύστατο κόμμα της ενδέχεται να μη μπορέσει να μετάσχει στις εκλογές, αφού ο τουρκικός εκλογικός νόμος ορίζει ότι ένα κόμμα επιτρέπεται να καταθέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές έξι μήνες μετά το τέλος του ιδρυτικού του συνεδρίου. Και το συνέδριο του Iyi Parti ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Η ίδια, βέβαια, επιμένει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον κραταιό Ερντογάν και θα κατεβάσει υποψηφίους για τη Βουλή: «Αρχίζουμε απ’ αυτή τη στιγμή να εργαζόμαστε για τις εκλογές. Είμαι υποψήφια για την προεδρία, θα μαζέψω 100.000 υπογραφές. Να μάθουν όλοι τα όριά τους. Το Iyi Parti θα μετάσχει στις εκλογές και θα νικήσει», διεμήνυσε προς… όλες τις κατευθύνσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συνελήφθη εξαπίνης από την ανακοίνωση και δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο για την προεδρία, καθώς ο ηγέτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το απέκλεισε από πέρυσι. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Ενγκίν Αλτάι, είπε ότι η επιλογή υποψηφίου θα γίνει εντός δύο εβδομάδων.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία. Ο δημοφιλής πρώην αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς κι άλλοι οκτώ βουλευτές του βρίσκονται στη φυλακή, ενώ πολλοί δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με τις λίστες του, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Το HDP, ωστόσο, ανέδειξε νέα ηγετικά στελέχη και δηλώνει έτοιμο για εκλογές: «Η 24η Ιουνίου δεν είναι ημερομηνία πρόωρων εκλογών, αλλά εκλογών πανικού. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη», είπε ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σεζάι Τεμελί.
Ωστόσο, το ουσιαστικό πρόβλημα για τον Ερντογάν, θα είναι αν δεν καταφέρει να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 50% συν μία ψήφο, αφού στον δεύτερο ο όποιος αντίπαλός του ενδέχεται να συσπειρώσει τις ψήφους κατά του Ερντογάν.
Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, κυμαίνεται γύρω στο 40% σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα εξουσίας πριν από ένα χρόνο ο Ερντογάν επικράτησε οριακά με 51% – έναντι 49% εκείνων που είπαν Όχι. Η Μεράλ Ακσενέρ ήταν τότε επιφανές στέλεχος της εκστρατείας υπέρ του Όχι. Τώρα λέει ότι θα συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη στις επικείμενες εκλογές κι υπόσχεται να μετατρέψει το όνειρο του Ερντογάν σε εφιάλτη…