Η Κίνα παρά τον εμπορικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί στην παραγωγή και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, με στόχο να ενισχύσει την στρατιωτική ισχύ της αλλά και τις εδαφικές αξιώσεις της. Το Πεκίνο προχώρησε έτσι, στην ανάπτυξη ενός καταστροφικού και εξαιρετικά πολύπλοκου τανκ, το οποίο όμως πέρα από το γεγονός ότι είναι αμφίβιο, θα μπορεί να πολεμάει δίχως πλήρωμα, βάζοντας στο στόχαστρο τα νησιά που θέλει διακαώς η Κίνα. Ποιες είναι οι δυνατότητες του και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του και γιατί πρέπει οι Αμερικανοί να ανησυχούν ;
Η τελευταία είδηση αναφορικά με τους νέους εξοπλισμούς που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, έχει να κάνει με ένα προηγμένο αμφίβιο τανκ, το οποίο φαίνεται πως θα αλλάξει τα δεδομένα και θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ αλλά και σε Ιαπωνία και Ταϊβάν, καθώς το όχημα αυτό είναι «φτιαγμένο» για να καταλαμβάνει νησιά, έναν διακαή πόθο του Πεκίνου και τις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα και όχι μόνο.
Η Κίνα έχει αποκαλύψει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο ένοπλο ρομπότ αμφίβιο όχημα στον κόσμο. Η θαλάσσια σαύρα ακούγεται ουσιαστικά σαν μια ρομποτική, αμφίβια δεξαμενή που μπορεί να οδηγήσει αμφιβίων εισβολές και να παράσχει πυροσβεστική υποστήριξη στα στρατεύματα επιθέσεων.
Το Marine Lizard, όπως ονομάστηκε θα είναι ιδανικό για την ενίσχυση και την υποστήριξη των Κινέζων Πεζοναυτών σε αποβατικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Global Times, το αμφίβιο άρμα μάχης έχει μήκος 12 μέτρα, διαθέτει ένα κινητήρα υδροπρόωσης ντίζελ και μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 50 κόμβων διατηρώντας παράλληλα κάποια χαρακτηριστικά stealth.
Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι » όταν το όχημα πλησιάσει το έδαφος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερις τροχούς που βρίσκονται εντός του εσωτερικού του και στη συνέχεια να κινηθεί με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.
Το Marine Lizard είναι εξοπλισμένο με δύο πολυβόλα, ένα κατακόρυφο σύστημα εκτόξευσης για αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά βλήματα καθώς και ραντάρ και οπτικούς αισθητήρες, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κατασκευαστικής εταιρείας στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως το όχημα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 1.200 χιλιομέτρων και μπορεί να ταξιδέψει αυτόνομα, με αυτόνομο λογισμικό που μπορεί να το κατευθύνει και να αποφεύγει εμπόδια, ενώ η πλοήγησή του θα βασίζεται στο κινεζικό δορυφορικό σύστημα GPS.
Κινεζικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στους Global Times ότι το Marine Lizard θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταλάβει και να υπερασπιστεί νησιά, όπως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς «είναι κατάλληλο για επιθετικές επιχειρήσεις στο νησί, ενώ μια ομάδα από τέτοια οχήματα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας απόβασης μετά από το πρώτο κύμα πυροβολικού και αεροπορικών χτυπημάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για και την άμυνα των ακτών.
Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα πως το Marine Lizard μπορεί να παραμείνει αδρανές σε ένα ακατοίκητο νησί για διάστημα έως και οκτώ μήνες πριν λάβει μέρος σε μάχης, αφού λάβει τις απαραίτητες εντολές».Πράγματι, όλα τα παραπάνω λειτουργικά χαρακτηριστικά δημιουργούν τρομερές εντυπώσεις και θέτουν τον πήχη ψηλά.
Επειδή ένα τέτοιο «ρομποτικό» άρμα μάχης δεν χρειάζεται να μεταφέρει στρατιώτες και πλήρωμα, ο εσωτερικός και εξωτερικός του χώρος μπορεί να είναι απολύτως αφοσιωμένος σε όπλα, καύσιμα και αισθητήρες.
Ένα όχημα με μακρύ, επίπεδο κατάστρωμα θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα πυραυλικό σύστημα όπως στα σύγχρονα πολεμικά πλοία, στα οποία οι πύραυλοι εκτοξεύονται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί στο κατάστρωμα.
Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο ισχυρισμός ότι το Marine Lizard θα μπορούσε να μείνει χωρίς επίβλεψη στα νησιά για μήνες, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να τοποθετηθούν όχι μόνο για επιθετικούς σκοπούς αλλά και για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων δίχως να αναπτυχθεί ανθρώπινο δυναμικό.
Πηγή: National Interest Φωτογραφίες από: CSIC
OnAlert.gr