Το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας για την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) με 17 αραβικές χώρες, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αναφέροντας τα αποτελέσματα ενός κοινού Σινο-Αράβικού φόρουμ.
Το δεύτερο Σινο-Αραβικό φόρουμ για τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη την Τρίτη, προσέλκυσε πάνω από εκατό επιχειρηματίες, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Κίνα και αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Λιβάνου, του Τζιμπουτί και του Ομάν. Η φετινή συνάντηση, που ονομάστηκε «Build the Belt and Road, Share Development and Prosperity», ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση του σχεδίου.
Οι αραβικές χώρες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με το Πεκίνο. Εκτός από την ένταξή τους στην πρωτοβουλία Belt and Road, δώδεκα αραβικά κράτη καθιέρωσαν στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων και συνολικές εταιρικές σχέσεις, με την Κίνα.
“Οι εκπρόσωποι των Αράβων δήλωσαν ότι η συνεργασία BRI με την Κίνα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις αραβικές χώρες να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ την Τετάρτη.
Η σινοαραβική συνεργασία για το σχέδιο είναι να λάβει μια ακόμη “ισχυρή ώθηση”, καθώς πολλοί ηγέτες αραβικών κρατών αναμένεται να παρευρεθούν στο δεύτερο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία Belt and Road, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο αργότερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον διπλωμάτη.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του αραβικού κόσμου, με εμπορικό κύκλο 190 δις δολαρίων από το 2017, σύμφωνα με τον βοηθό γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Khalil Thawadi, όπως ανέφεραν οι Jordan Times. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι 21 αραβικά κράτη υπέγραψαν μνημόνια συμφωνίας για τη νέα Οδό του Μεταξιού το 2018.
Το φιλόδοξο σχέδιο παγκόσμιας εμπορικής υποδομής της Κίνας επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτή την εβδομάδα, η Ελβετία έδειξε την πρόθεσή της να ενταχθεί στην BRI. Τον Μάρτιο, η Ιταλία αντιμετώπισε κριτική από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, καθώς έγινε επίσημα το πρώτο έθνος της G7 που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία και λίγο αργότερα το Λουξεμβούργο υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνια συμφωνίας από την Ελλάδα και την Πορτογαλία τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους αντίστοιχα.