Το όνειρο για μια Μεγάλη Αλβανία, ως «συνομοσπονδία» τεσσάρων κρατών στα δυτικά Βαλκάνια, επανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι.
Ο Μπαϊράμ Κοσούμι, προτείνει οι τέσσερις «μικρές χώρες των Βαλκανίων»- η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, να σχηματίσουν μια «σύγχρονη συνομοσπονδία», με βάση την κοινή διπλωματία και στρατό, το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών, γράφει η σκοπιανή Βέτσερ και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Να κάνουν τους Σλάβους… μειονότητα
Η «συνομοσπονδία» θα έχει περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια ή το 67% θα είναι Αλβανοί.
Οι Σλάβοι θα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο και η συμμετοχή τους στην Συνομοσπονδία θα είναι με λιγότερο από 18% και θα αποτελούν μειονότητα.
Θα ήταν ένα μεγαλύτερο αλβανικό κράτος, μεγαλύτερο από το σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία.
Εφικτή η Μεγάλη Αλβανία
Στο πρωτότυπο κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πρίστινα, ο Μπαϊράμι λέει ότι μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Επειδή οι χώρες αυτές δεν έχουν έχθρα μεταξύ τους.
Πρόκειται για ένα νέο «σενάριο» του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, εξίσου αποσταθεροποιητικό και υπονομευτικό στους δυτικούς σχεδιασμούς.
Αντί να κοιτάξουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, που έχει καταστήσει τους Αλβανούς «λαό πρόβλημα», οι Αλβανοί εθνικιστές υποδαυλίζουν έναν αστείο μεγαλοϊδεατισμό.
Μεγάλη Αλβανία ως «συνομοσπονδία»
«Γιατί να δημιουργηθεί μια σύγχρονη συνομοσπονδία, όταν οι Αλβανοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε κράτους και ως έθνος πλειοψηφίας;
»Επειδή οι Αλβανοί έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και των φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.
»Ακριβώς λόγω του αλβανικού παράγοντα στις χώρες αυτές και λόγω των ηγεμονικών ορέξεων της Σερβίας και των πολιτικής επιρροής των άλλων», γράφει ο Κοσούμι.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, οι τέσσερις χώρες διαθέτουν μικρά εδάφη, μικρές αγορές και όχι πολύ αναπτυγμένες οικονομίες.
Το ακαθάριστο προϊόν τους κυμαίνεται από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και το Μαυροβούνιο, έως 13 δισ. ευρώ, όσον αφορά την Αλβανία.
Ο Κοσούμι σημείωσε ότι όλες οι μικρές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μαζί δεν έχουν ένα ακαθάριστο προϊόν, όπως η Τσεχία για παράδειγμα.
Αριστερά ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας των Αλβανών εθνικιστών. Δεξιά η πραγματικότητα του αλβανικού πληθυσμού. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως anti-virus στον ξυπόλητο αλβανικό εθνικισμό μήπως και προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ηρεμήσουν, πριν αποφασίσει να τους «ηρεμήσει» κανένας ισχυρός.
Πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα σώσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καθενός από αυτά στον τομέα της διπλωματίας.
«Με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μικρών χωρών της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, αντί για περίπου 126 πρεσβείες που έχουν όλες αυτές οι χώρες μαζί θα υπάρχει μια πρεσβεία που αντιπροσωπεύει τα τέσσερα αυτά κράτη.
»Αυτό θα μειώσει το κόστος των πρεσβειών με διάφορους τρόπους και θα αυξήσει την κάλυψη των τεσσάρων χωρών με γραφεία», ανέφερε ο Κοσούμι.
Λέει ακόμη για τα οφέλη της ενοποίησης σε μια συνομοσπονδία όσον αφορά την ασφάλεια.
«Οι στρατιώτες αυτών των μικρών χωρών ξεκινούν από 2.500 του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, μέχρι 9 με 10 χιλιάδες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία».
Κανένας από τους μικρούς στρατούς των χωρών αυτών δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών αυτών.
Και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί το Μαυροβούνιο εάν δεχθεί επίθεση από μια περιφερειακή ή ευρωπαϊκή χώρα.
Αυτά γράφει ο Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Γκιλάν και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.
Είναι εξωφρενικά ανόητος ο άνθρωπος. Θα δεχθεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επίθεση από άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Σε ποιο παράλληλο βαλκανικό μικρόκοσμο τα φαντάζεται αυτά;
Απειλή για τον δυτικό πολιτισμό
Ο αλβανικός εθνικισμός πρέπει να συνθλιβεί πάραυτα από τις δυτικές δημοκρατίες διότι υποθάλπεται από επίσημα χείλη σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.
Δεν είναι δηλαδή μια υπόθεση ακραίων και περιθωριακών αλλά επιλογή μέρους των αλβανικών ελίτ για να αποπροσανατολίζουν τον αλβανικό λαό από την εξαθλίωσή του.
Αυτά όμως τα ποντίκια που βρυχώνται και παράλληλα φλερτάρουν με το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας, την ίδια ώρα που πλημμυρίζουν με ναρκωτικά την Ευρώπη, αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου και του δυτικού πολιτισμού.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)