Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσάρμοσε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, στην ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο. Αναλυτικά οι εξελίξεις.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τις τροπολογίες στην Οδηγία για το φυσικό αέριο της ΕΕ που αφορούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα φθάνει από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται την Θάλασσα της Βαλτικής. Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν στην σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Υπέρ των τροπολογιών ψήφισαν 27 χώρες μέλη της ΕΕ , ενώ η Βουλγαρία απείχε.Οι τελευταίες εξελίξεις με τον Nord Stream-2
Πρόκειται για την τελευταία φάση των τροπολογιών που αφορούν την Οδηγία για το φυσικό αέριο , η οποία αποτελεί μέρος του Τρίτου Ενεργειακού πακέτου της ΕΕ. Την τρέχουσα εβδομάδα το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί τυπικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εν συνεχεία το κείμενο θα αναρτηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 20 μέρες μετά κοινοποίησή του θα τεθεί σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αγωγοί οι οποίοι καταλήγουν από τρίτες χώρες στην ΕΕ, θα λειτουργούν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες που λειτουργούν και οι αγωγοί που βρίσκονται στην επικράτεια των χωρών –μελών της ΕΕ. Ωστόσο οι τροπολογίες αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο τον αγωγό Nord Stream-2
Οι τροπολογίες, που έγιναν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Οδηγία για το φυσικό αέριο, δεν αλλάζουν το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 και η κατασκευή του θα συνεχισθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα και με την υποστήριξη των επενδυτών, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Γενς Μίλερ, επίσημος εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρεία Nord Stream 2 AG που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία της κατασκευής του αγωγού.
«Η εταιρεία Nord Stream 2 AG έλαβε υπόψη της την τυπική αποδοχή των τροπολογιών στην Οδηγία για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Μίλλερ , διευκρινίζοντας ότι «πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να εναρμονισθεί με την νομοθεσία των χωρών- μελών σε διάστημα εννέα μηνών».
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία αυτή, θα αξιολογήσουμε τη νέα νομοθεσία και την εναρμόνισή της με τη νομοθεσία των χωρών, μετά την δημοσίευση» των τροπολογιών από την Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, δήλωσε ο Μίλερ. «Η Nord Stream 2 AG εκκινεί από την πεποίθηση ότι ο αγωγός Nord Stream-2, θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της ΕΕ, διασφαλίζοντας έναν ακόμη δίαυλο εισαγωγής πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Οι προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης στην Ευρώπη συνηγορούν πειστικά υπέρ της ωφελιμότητας του εν λόγω έργου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας.Η οδηγία για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νωρίτερα το γραφείο τύπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τελικά το σχέδιο τροπολογιών που αφορούν την Οδηγία για το φυσικό αέριο, το οποίο θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να διευρύνει τις δυνατότητες ελέγχου των υποθαλάσσιων αγωγών και ιδιαίτερα το αγωγού Nord Stream- 2. Η τροποποιημένη Οδηγία για το φυσικό αέριο υιοθετεί ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ για υποθαλάσσιους αγωγούς που απολήγουν από τρίτες χώρες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διέρχονται εκτός των ορίων των συνόρων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ, διαχειριστής του αγωγού Nord Stream- 2, πρέπει να είναι μια εταιρεία ανεξάρτητη από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, ενώ το 50% της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου θα πρέπει να καλύπτεται από ανεξάρτητους προμηθευτές, κάτι που μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να έχει ως αποτέλεσμα ο αγωγός να μην είναι πλήρης κατά το ήμισυ της δυναμικότητας του.
Η Γερμανία κατάφερε να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις τροπολογίες αυτές, αφού στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τους κανόνες σε σχέση με το ρωσικό έργο, δεν θα την λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, αλλά η χώρα της ΕΕ, στην οποία καταλήγει ο αγωγός φυσικού αερίου, μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση του αγωγού…
Πηγή: https://www.newsit.gr