Αποχαιρετισμός στο «Εθνικό Μέτωπο»: η Μαρίν Λεπέν πρότεινε σήμερα στα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας να βαπτίσουν εκ νέου το κόμμα τους δίνοντάς του το όνομα «Εθνικός Συναγερμός» (“Rassemblement national”), σε μια απόπειρα να αποβάλει το στίγμα μιας παράταξης που συνδέεται με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό και επομένως να διευκολύνει τις συμμαχίες με άλλα κόμματα.
«Η ανανέωση για την οποία με εκλέξατε, σας ζητάω τώρα να την ολοκληρώσουμε, αυτή είναι η προϋπόθεση της επιτυχίας μας» επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο τέλος του 16ου συνεδρίου του κόμματός της στη Λιλ. Τα στελέχη του κόμματος καλούνται να επικυρώσουν ή όχι αυτήν την πρόταση ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο, ενώ το αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό πριν από τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, προτεραιότητα του κόμματος θα πρέπει να είναι η αναρρίχηση στην εξουσία, ένας στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί μονάχα μέσω των συμμαχιών με άλλα κόμματα.
«Ο στόχος μας είναι σαφής: η εξουσία», είπε η Λεπέν απευθυνόμενη στα στελέχη του κόμματός της, οι οποίοι χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ομιλία της, κατά τη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και το ενδεχόμενο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.
«Αρχικά ήμασταν ένα κόμμα διαμαρτυρίας» υπογράμμισε. «Τώρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να γίνουμε ένα κόμμα εξουσίας».
Η ιδέα της αλλαγής του ονόματος του κόμματος εγκρίθηκε μονάχα από μια μικρή πλειοψηφία των στελεχών του Εθνικού Μετώπου, ήτοι ένα ποσοστό 52% χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το κόμμα. Τώρα θα ψηφίσουν εκ νέου με την επιστολική ψήφο.
Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο 89χρονος βετεράνος πολιτικός της γαλλικής ακροδεξιάς και ιδρυτής του κόμματος το 1972, χαρακτήρισε την αλλαγή του ονόματος της παράταξης πολιτική «αυτοκτονία» σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.
«Η ονομασία Εθνικό Μέτωπο φέρει μια επική και λαμπρή ιστορία, την οποία κανείς δεν έπρεπε να αρνηθεί» σημείωσε η Μαρίν Λεπέν,
«Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, για πολλούς Γάλλους πολίτες αποτελεί ένα ψυχολογικό πρόσκομμα».
Στην ομιλία που εκφώνησε, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου καταφέρθηκε κατά του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την ενσάρκωση, σύμφωνα με την ίδια, των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης που έχουν αποκοπεί από τις ρίζες της Γαλλίας.
«Στη Γαλλία του Μακρόν, το να είσαι στο κόμμα του είναι σαν να είσαι νομάδας. Όπως ακριβώς οι μετανάστες και οι φοροφυγάδες», υπογράμμισε.
«Η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πλέον ανεκτές» υπογράμμισε προκαλώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Χωρίς πολιτικό αντίπαλο στο διήμερο συνέδριο του Front National, επανεξελέγη με 100% των ψήφων στην ηγεσία του.
Η στρατηγική της φαίνεται πως διαμορφώνεται στο να επιχειρήσει στο να δελεάσει ορισμένους από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων να συμμαχήσουν μαζί της.
«Το Εθνικό Μέτωπο εξελίχθηκε, ας δούμε μήπως μια συμφωνία είναι πιθανή» επισήμανε από την πλευρά του ο Τιερί Μαριανί, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Σύντομα, ωστόσο, η εκπρόσωπος τύπου των Ρεπουμπλικάνων απέρριψε τις δηλώσεις του.
Εντούτοις, η αλλαγή της ονομασίας, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι βέβαιο ότι επαρκεί για να αλλάξει η εικόνα της ακροδεξιάς παράταξης μεταξύ του ευρύ κοινού.
Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 63% των Γάλλων δηλώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα αποτελέσει απειλή για τη Δημοκρατία εάν ανέλθει στην εξουσία.