Μόνο 19 χώρες είναι ‘πλήρεις δημοκρατίες’ σήμερα (;). Η Ελλάδα δεν είναι σε αυτές

“Πλήρης Δημοκρατία” είναι μόνο ό,τι θέλουν οι πολυεθνικές, σ’ αυτή τη “μελέτη” της κακιάς ώρας. Και φυσικά έχει πολιτική στόχευση, διαβάστε μέχρι το τέλος και θα καταλάβετε.
Εννοείται επίσης ότι οι Σκανδιναβικές χώρες στην κορυφή είναι για ξεκάρφωμα, όπως και η υποτιθέμενη αγωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα κριτήρια της έρευνας είναι ό,τι να ναι.
Απίστευτη και αναγουλιαστική προπαγάνδα.

Η δημοκρατία απειλείται παγκοσμίως, προειδοποιεί μια νέα έκθεση του Economist.

Ο ετήσιος δείκτης δημοκρατίας εξετάζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και βαθμολογεί τις εκλογικές διαδικασίες, την πολιτική ζωή, τον πολιτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα. Η φετινή έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι στον πλανήτη υπάρχουν μόνο 19 πλήρεις δημοκρατίες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το ένα τρίτο της ανθρωπότητας ζει κάτω από αυταρχικά καθεστώτα, μεγάλο μέρος αυτού στην Κίνα.

Ο δείκτης αξιολόγησε 89 χώρες και όλες έλαβαν χαμηλότερα αποτελέσματα από ό, τι πέρυσι. Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Νορβηγία παραμένει το πιο δημοκρατικό κράτος, ενώ 14 από τις 19 πλήρεις δημοκρατίες βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη. Παρ’όλα αυτά, η βαθμολογία και αυτής της περιοχής υποχώρησε ελαφρά με μέσο όρο 8,38 στα 10. Η προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να ανατρέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλoνίας τον Οκτώβριο του 2017 προκάλεσε πτώση της βαθμολογίας της κατά 0,22 μονάδες.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι αυτό της Γκάμπια. Το 2017 η χώρα εξέλεξε την πρώτη της δημοκρατική κυβέρνησή μετά από 22 χρόνια διακυβέρνησης από τον δικτάτορα Yahya Jammeh. Η βαθμολογία της Γκάμπια βελτιώθηκε κατά 2,91 μονάδες και αναβαθμίστηκε σε «υβριδικό καθεστώς» από «αυταρχικό» ανεβαίνοντας 30 θέσεις στην κατάταξη.

http://mikropragmata.lifo.gr/wp-content/uploads/2018/02/untitled-design-35.png?x40220

Η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από την Ινδονησία, η οποία υποχώρησε από την 48η στην 68η θέση, ενώ η Βενεζουέλα υποβιβάστηκε στην κατηγορία του «αυταρχικού καθεστώτος». Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν «ελλιπής δημοκρατία», όπως και το 2016, μετά από την σοβαρή μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση

Συνολικά, σε ολόκληρο τον κόσμο, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί υποχωρούν και αυτό προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα, διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Η έκθεση αναφέρει: «Σε πολλές χώρες η κυβέρνηση έχει εξέχοντα ρόλο στη μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της έκφρασης. Οι κυβερνήσεις, τόσο σε δημοκρατικές όσο και σε αυταρχικές χώρες, εισάγουν νόμους περί δυσφήμησης, πρόληψης των τρομοκρατικών ενεργειών, βλασφημίας, αλλά και νόμους κατά του μίσους με αποτέλεσμα να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Οι 10 πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου είναι:

1 Νορβηγία
2 Ισλανδία
3 Σουηδία
4 Νέα Ζηλανδία
5 Δανία
= 6 Καναδάς
= 6 Ιρλανδία
8 Αυστραλία
= 9 Ελβετία
= 9 Φινλανδία

Μεταξύ των πιο αυταρχικών κρατών στον κόσμο είναι μέρη όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία και το Τσαντ.

Οι ερευνητές όμως βρήκαν και κάποιο ελπιδοφόρα στοιχεία: «Αν το 2016 ήταν αξιοσημείωτο για τη λαϊκιστική εξέγερση ενάντια στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς που κυριαρχούν στις αναπτυγμένες δημοκρατίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, το 2017 ορίστηκε από μια αντίδραση κατά του λαϊκισμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια προσπάθεια για την αναστροφή του Brexit και η αντίθεση στον Trump».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.