Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ίσα Μουσταφά υπερψήφισε σήμερα Τετάρτη το Κοινοβούλιο στο Κόσοβο, κίνηση, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον Μάιο.
Συνολικά 78 βουλευτές, από τους 120 του κοινοβουλίου, καταψήφισαν την κυβέρνηση, μέλη της οποίας κατηγορούνται από την αντιπολίτευση ότι δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και δημιουργούν δυσπιστία στην κοινή γνώμη.
Το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς. Από το 1999 έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου, μετά από στρατιωτική επέμβαση του NATO, ενώ από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, ωστόσο αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από πολλές χωρές – μέλη του ΟΗΕ.
Η κατάσταση στη γειτονιά των Βαλκανίων είναι ηλεκτρισμένη και ο κίνδυνος γενικευμένης αποσταθεροποίησης είναι πλέον ορατός.
Η πολιτική κρίση στα Σκόπια βαθαίνει, ενώ τα βίαια επεισόδια στη Βουλή ξύπνησαν μνήμες από την ένοπλη εξέγερση αλβανόφωνων το 2001, με τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς να απειλούν ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η αντίδραση των Ευρωπαίων, προς το παρόν, είναι αρκετά χλιαρή, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς, αν ξεσπάσει καταιγίδα είναι σχεδόν αδύνατον να μην επηρεαστεί η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί, κυρίως, τις αντιδράσεις των «μεγάλων παικτών» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) αλλά και των περιφερειακών (Τουρκία, Σερβία). Ευελπιστεί ότι ο φόβος για ενδεχόμενες αναφλέξεις στην περιοχή των Βαλκανίων θα παραμείνει απλώς φόβος και δεν θα υπάρξει ανάφλεξη.