Τον Τεμαχισμό της Μ. Ανατολής συζήτησαν Πέντε Δυτικές Χώρες σε Μυστική Διάσκεψη

Ενώ η πληροφορία για μια μυστική σύσκεψη πέντε χωρών για το μέλλον της Μέσης Ανατολής είχε δημοσιευθεί σε ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ό Τούρκος πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι και στην Τρίπολη της Λιβύης Ουλούτς Οζυλκέρ, σε συνομιλία του με το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, εξήγησε ότι οι συμμετασχόντες          συζήτησαν τον τεμαχισμό της Μέσης Ανατολής και ανέφερε  λεπτομέρειες  για την διάσκεψη.

Tι συζητήθηκε στις συνομιλίες μεταξύ των 5 χωρών ( ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Σαουδικής Αραβίας κι Ιορδανίας) στις αρχές Ιανουαρίου, που ανέφεραν διάφορα γαλλικά δημοσιεύματα με τον τίτλο «Διαρροές περί Συρίας»; Ερωτηθείς από το Σπούτνικ, ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι και στην Τρίπολη Uluç Özülker, μιλά με λεπτομέρειες για  τις μυστικές συνομιλίες. Λέει ότι οι αντιπρόσωποι αυτών των χωρών μπορεί να συζήτησαν ένα σχέδιο επαναχάραξης των συνόρων της Μέσης Ανατολής και την διαίρεση της Συρίας σε σφαίρες επιρροής, στα πλαίσια μιας νέας μεσο-ανατολικής στρατηγικής.

« Οι λεπτομέρειες αυτής της μυστικής συνάντησης, που έγινε στις 11 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, μαθεύτηκαν από τους δημοσιογράφους χάρις στις σημειώσεις του Βρετανού πρεσβευτή. Αυτοί που έλαβαν μέρος ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στις 23 Ιανουαρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.»

Κρίνοντας από τις σημειώσεις του πρέσβη, οι αντιπρόσωποι εξέτασαν την προοπτική συμμετοχής και αξιωματούχων της Αιγύπτου, της Γερμανίας και της Τουρκίας. «Σε ότι αφορά την Τουρκία, οι συμμετέχουσες στις συνομιλίες χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα να την συμπεριλάβουν. Κατά την άποψή τους, οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μπορούν να παραβλάψουν τις αποφάσεις της ομάδας», δήλωσε ο κ. Οζυλκέρ.

Εξ άλλου, ο τέως πρέσβης, ανέφερε στο Σπούτνικ ότι ο Αμερικανός αντιπρόσωπος υπογράμμισε κατά την συνάντηση την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία:

« Τονίζεται ότι από τους κυριότερους στόχους των ΗΠΑ είναι να αποτραπεί η γεωπολιτική ενίσχυση του Ιράν στην περιοχή. Οι συμμετασχόντες στην συνάντηση τόνισαν πως  το κύριο πρόβλημά τους είναι οι επιτυχίες της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Συρία στην Αστάνα και το Σότσι. Προβάλλουν την ανάγκη υπονόμευσής αυτής της διαδικασίας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάνηψη των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.»

Συμπερασματικά, κατά τον κ. Οζυλκέρ, «οι πέντε συμμετέχουσες χώρες αναφέρθηκαν σε τέσσερεις διεθνείς διαδικασίες εν εξελίξει: Πρώτο, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος υπογράμμισε πως η παραγωγή πυρηνικών όπλων «περιορισμένης απόδοσης» μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την χρησιμοποίησή τους σε περιφερειακές συρράξεις. Δεύτερο, εξέτασαν το πρόγραμμα ενεργειών εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών που κρίνονται ως απειλή για το ΝΑΤΟ. Τρίτο, εξετάστηκε το θέμα μιας αύξησης του αριθμού ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν. Τέταρτο, συζητήθηκε το κουρδικό ζήτημα και ο ρόλος του στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αγκύρας και Ουάσιγκτον.»

«Επιπλέον, ετόνισαν το ενδεχόμενο έναρξης πολέμων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και τουρκο-κουρδικού και επίσης περιέγραψαν σχέδια διαίρεσης του εδάφους της Συρίας», δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι. Κατά την γνώμη του, αυτά που λέχθηκαν από τις πέντε χώρες στην συνάντηση δείχνουν ότι οι συρράξεις στην Μέση Ανατολή μπορεί να προσλάβουν γεωγραφική διεύρυνση και να θίξουν μελλοντικά και την Τουρκία.

«Μελλοντικά η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί», υπογράμμισε. « Τα γεγονότα που σημειώνονται δείχνουν ότι η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων παικτών, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δεν θα περιοριστεί στην Συρία και θα επεκταθεί σε όλη την Μέση Ανατολή», αποσαφήνισε ο Τούρκος διπλωμάτης.

«Όλα όσα συμβαίνουν την Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις ενέργειές της», τόνισε ο συνομιλητής του πρακτορείου Σπούτνικ.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.