Σε «εντατικές συνομιλίες» βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό της όσο και με την Γαλλία, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την συνέχιση ή όχι της αναστολής των πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας να απαντήσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκκρεμούσας απόφασης ή το περιεχόμενο της χθεσινής, μυστικής, συνεδρίασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Οι πωλήσεις όπλων προς την Σαουδική Αραβία είχαν ανασταλεί τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τον τραγικό θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει σε κοινή θέση για το ζήτημα, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) επιμένει ότι το εμπάργκο θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έχουν αντίθετη άποψη.
Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη χθες και η πρεσβευτής της Γαλλίας στο Βερολίνο, η Αν-Μαρί Ντεκότ, η οποία, σε έκθεσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων για την Πολιτική Ασφαλείας, διαμαρτύρεται για την «αυξανόμενη πολιτικοποίηση» της συζήτησης γύρω από τις εξαγωγές όπλων.
Η γαλλίδα διπλωμάτης προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου αυτή η συζήτηση να υποχρεώσει τις εταιρίες να προτιμούν οπλικά συστήματα χωρίς γερμανικά εξαρτήματα, ενώ τονίζει ότι η αντιπαράθεση για τα οπλικά συστήματα δεν είναι εσωτερικό πολιτικό θέμα της Γερμανίας, αλλά «έχει σοβαρές συνέπειες στην γαλλογερμανική συνεργασία στο πεδίο της άμυνας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ακεραιότητας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του SPD για την εξωτερική πολιτική, Ρολφ Μούτσενιχ, το κόμμα του επέμενε η κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας, δηλαδή στην απαγόρευση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, εφόσον αυτά – όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα – χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Υεμένη.
Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Ομίντ Νουριπούρ τόνισε μιλώντας στην Deutsche Welle ότι η επανέναρξη των εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε μοιραίο μήνυμα για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας και θα συνέβαλλε στην συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. «Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξαγωγών όπλων, η οποία θα εξαιρεί τις εξαγωγές προς εμπόλεμες περιοχές», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα κι ενώ συνεδρίαζε το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, επέδιδε τα διαπιστευτήριά του στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο νέος πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φουρχάν Αλ Φουρχάν Αλ Σαούντ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Φρανκφούρτη, μιλάει γερμανικά και είναι εδώ και 15 χρόνια μέλος του συμβουλίου της Στρατιωτικής Βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας.
«Δεν είναι απλώς λομπίστας όπλων, αλλά και στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Σαλμάν, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Κασόγκι», δήλωσε η βουλεύτρια της Αριστεράς Ασεβίμ Νταγκντελέν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να εμπιστεύεται κανείς μια διπλωματική αποστολή στο Βερολίνο σε ένα συνδικάτο του εγκλήματος».
Πηγή: ΑΠΕ