Η παρατεταμένη νομισματική κρίση στην Τουρκία αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, που εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
«Όταν λέω το όνομά μου, οι περισσότεροι δεν με πιστεύουν και νομίζουν ότι αστειεύομαι. Τότε τους δείχνω την ταυτότητά μου», διηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδεικνύοντας όντως την ταυτότητά του. Ο μόλις 20 ετών νεαρός είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής για τη θέση του μουχτάρ στο Γκιολτσούκ. Δεν έχει μεν καμία συγγένεια με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο όντας υποστηρικτής του φροντίζει να αναφέρεται συχνά στη συνωνυμία του με τον Ερντογάν. «Το ότι έχω ακριβώς το ίδιο όνομα είναι μεγάλη τιμή για εμένα διότι τον αγαπούν και τον σέβονται. Συχνά ακούω καλά λόγια. Νομίζω ότι η συνωνυμία θα με βοηθήσει στις εκλογές».
Στο όνομά του ποντάρει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητά του για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του στις επικείμενες εκλογές. Από τις αρχές του χρόνου συμμετέχει σε αλλεπάλληλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες μεταδίδονται, φυσικά, σε ζωντανή μετάδοση από τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Η συχνότητα των εμφανίσεών του δίνει περισσότερο την εντύπωση ότι επίκεινται κρίσιμες προεδρικές και όχι δημοτικές εκλογές.
Αγωνιά ο Ερντογάν
«Ο Ερντογάν σηκώνει όλο το βάρος του προεκλογικού αυτού αγώνα. Είναι ένας καταπληκτικός ρήτορας, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι αγωνιά», σχολιάζει ο Ισμαήλ Σαϊμάζ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, η οποία πέρασε μόλις πέρσι στα χέρια φιλοκυβερνητικού ομίλου. Ο Σαϊμάζ συγκαταλέγεται στους ελάχιστους εναπομείναντες δημοσιογράφους που τολμούν να επικρίνουν την πολιτική του προέδρου. «Δεν πρόκειται για συνηθισμένες δημοτικές εκλογές», όπως λέει. «Ο ίδιος ο Ερντογάν τις έχει χαρακτηρίσει ζήτημα ζωής και θανάτου. Επί της ουσίας οι ψηφοφόροι αποφασίζουν εάν εγκρίνουν το νέο προεδρικό σύστημα».
Με κεντρικό σύνθημα την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν έχει χάσει εκλογική αναμέτρηση από το 2001. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο του AKP και της δημοτικότητας του ίδιου του Ερντογάν. Πλέον όμως η χώρα βρίσκεται σε φάση παρατεταμένης ύφεσης με το εθνικό νόμισμα να έχει πάρει την κατιούσα και πληθωρισμό, ανεργία και τις τιμές βασικών προϊόντων να έχουν εκτιναχθεί. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Για να αναγκάσει τις αγορές να ρίξουν τις τιμές, η κυβέρνηση άνοιξε δικά της καταστήματα, όπου πωλούνται επιδοτούμενα λαχανικά.
Στην Κωνσταντινούπολη η κρισιμότερη μάχη
Όλα αυτά αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ποσοστά του AKP. Σε πολλές περιοχές το κόμμα του Ερντογάν αναμένεται να παραμείνει μεν πρώτη δύναμη, ωστόσο στις μεγάλες πόλεις θα υποστεί, πιθανότατα, πλήγμα. Στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, φέρεται να προηγείται ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Γιαβάς. Προβάδισμα της αντιπολίτευσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και στις Αττάλεια και Αντάνα. Η Σμύρνη θεωρείται ούτως ή άλλως προπύργιο του CHP.
Στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να προηγείται μεν ο υποψήφιος του AKP Γιλντιρίμ, εντούτοις οριακά. Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων δίνεται μάλλον και η σημαντικότερη μάχη. Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία, επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος ο Ερντογάν.
«Ο Ερντογάν συνδέεται στενά με την Κωνσταντινούπολη. Εδώ ξεκίνησε η καριέρα του. Εάν το AKP χάσει εδώ, τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτικό σεισμό», σχολιάζει ο Σαϊμάζ. Ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεχόμενη επικράτηση της αντιπολίτευσης σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη θα ανοίξει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εδώ και εβδομάδες άλλωστε καλλιεργείται μια έντονη φημολογία για τη δημιουργία νέου κόμματος από άλλοτε συνοδοιπόρους του Ερντογάν: τον πρώην πρόεδρο Γκιουλ και τον πρώην πρωθυπουργό Νταβούτογλου.