Η ανάλυση και η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την ένοπλη επίθεση σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας όπως και με εκείνη εναντίον των επιβατών του τραμ στην Ολλανδία, απέδειξε για ακόμη μια φορά την απειλή και τον κίνδυνο που αποτελεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διεθνή σκηνή όσον αφορά τις συγκρούσεις Μουσουλμάνων – Χριστιανών, Ανατολής – Δύσης και εξτρεμιστών τρομοκρατών.
Κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής του ομιλίας ενόψει της κάλπης της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν πρόβαλε δημόσια σε μια πλατεία το βίντεο που κατέγραψε ο επιτιθέμενος Νεοζηλανδός σκοτώνοντας τους μουσουλμάνους στο τζαμί. Αυτό το βίντεο απαγορεύθηκε στα social media. Ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε ότι πρόκειται «για μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισλάμ και της Τουρκίας». Κατόπιν, είπε ότι «οι εχθροί της Τουρκίας έστειλαν ένα μήνυμα από 1600 χιλιόμετρα μακριά!» Τόλμησε, δε, να απειλήσει τα μικρά παιδιά των ΑΝΖΑΚ (των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που πολέμησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον πόλεμο της Καλλίπολης το 1915) ότι «θα τα στείλει στην γενέθλια χώρα τους σε φέρετρα όπως το 1915!».
O Νεοζηλανδός που έκανε την επίθεση είχε βρεθεί την Τουρκία και είχε επισκεφθεί αρκετά τουριστικά αξιοθέατα. Στις σημειώσεις του από το ταξίδι του έγραψε πολλές ρατσιστικές ανοησίες εναντίον των Τούρκων και των μουσουλμάνων, οι οποίες έμοιαζαν λιγάκι στα όσα λέει ο Ερντογάν ενάντια στους Δυτικούς. Ο Μουσταφά Κεμάλ, αν και αξιωματικός στις τάξεις του Οθωμανικού Στρατού που πολέμησε υπό Γερμανική καθοδήγηση στην Καλλίπολη, όταν έγινε Πρόεδρος της Τουρκίας απέδωσε φόρο τιμής στους στρατιώτες των ΑΝΖΑΚ. «Πλέον κείτεσθε κάτω από την γη μας. Είστε λοιπόν παιδιά μας», είχε πει.
Η αντίδραση τόσο της Καμπέρα όσο και του Ουέλλιγκτον στην επίθεση του Ερντογάν, όπως αναμενόταν, ήταν σκληρή. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι απόγονοι των ΑΝΖΑΚ θα έρθουν μαζικά φέτος στην Καλλίπολη την 25η Απριλίου για να συμμετάσχουν στις τελετές μνήμης των προγόνων τους, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες. Το ενδιαφέρον είναι πως ο Ερντογάν δεν είπε ούτε λέξη για τον τρομοκράτη της Ουτρέχτης, έναν Τούρκο που σκότωσε τρεις ανθρώπους. Οι φίλοι του δολοφόνου σχολιάζουν πως ήταν υποστηρικτής του Ερντογάν.
Αποδυναμωμένος από την διπλωματική και οικονομική κρίση, η ασφάλεια είναι πλέον το μόνο χαρτί που μπορεί να παίξει ο Τούρκος Πρόεδρος για να πείσει τους ψηφοφόρους. Για αυτό τον λόγο είναι που χαρακτηρίζει τρομοκράτες όλους τους αντιπολιτευόμενους, δηλαδή τους Κούρδους, τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους, την συντηρητική δεξιά, ακόμη και τους πρώην φίλους του. Η Μεράλ Αξενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Δεξιά που αποσχίστηκε από την ακροδεξιά), κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στην Αττάλεια, χαιρέτισε το κοινό της λέγοντας «Καλημέρα τρομοκράτες της Αττάλειας».
Η δημοσίευση την περασμένη Τρίτη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ενός άρθρου υπογεγραμμένου από τον Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο ασκούσε κριτική στον δυτικό κόσμο δεν έλαβε καλή κριτική από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης. «Δίνει μαθήματα ο υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ένας αναγνώστης. «Ηρεμήστε τον Ερντογάν το 2019. Δεν λειτούργησε το 1938 στο Μόναχο», παρατήρησε ένας άλλος.
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]