Η Αίγυπτος κατήγγειλε τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις επικρίσεις του εις βάρος των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Καΐρου λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση εννέα κρατουμένων στις αιγυπτιακές φυλακές, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Κάιρο το πρακτορείο Reuters.
Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για υποκρισία όταν προειδοποιούν την Άγκυρα πως η επαναφορά σε ισχύ της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα δώσει τέλος στις ελπίδες της για ένταξη στην ΕΕ και την ίδια στιγμή παρευρίσκονται σε συνάντηση κορυφής που φιλοξενεί το Κάιρο, το οποίο λίγες ημέρες μόνο πριν είχε προχωρήσει στην εκτέλεση εννέα ανθρώπων.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για μια ακόμη φορά μας μιλά για την Αίγυπτο και την ηγεσία της, επιδεικνύοντας σαφώς μίσος και εκδηλώνοντας επιπλέον τον συνεχιζόμενο εναγκαλισμό του με την τρομοκρατική ομάδα της [Μουσουλμανικής] Αδελφότητας», τόνισε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αχμέντ Χαφέζ.
Οι σχέσεις Άγκυρας και Καΐρου έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή του τότε προέδρου της χώρας και ηγέτη της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις το 2013 και τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν προηγηθεί κατά του καθεστώτος του.
Ο Χαφέζ επικαλέστηκε, επιπλέον, τις κατηγορίες εις βάρος της Τουρκίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ύπαρξη 70.000 πολιτικών κρατουμένων, την φυλάκιση 175 δημοσιογράφων και τις απολύσεις 130.000 δημοσίων υπαλλήλων.
«Η ρητορική τους αναδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας όσων προβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι και ο ΥΠΕΞ της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέμφθηκε την ηγεσία της ΕΕ για την συνεύρεσή της με τον πρόεδρο Σίσι, όταν μερικές ημέρες πριν «είχαν γίνει μάρτυρες τα νέα αυτά παλικάρια» που, σημειωτέον, ήταν οι τζιχαντιστές που δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Εισαγγελίας της Αιγύπτου το 2015.
Το Κάιρο είχε κατηγορήσει για την επιχείρηση εκείνη την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την παλαιστινιακή Χαμάς, οι οποίες, ωστόσο, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Ο πρόεδρος Σίσι υπερασπίστηκε τις εκτελέσεις στη Σύνοδο Κορυφής Αραβικών Χωρών-ΕΕ, η οποία διεξήχθη στο θέρετρο Sharm el–Sheikh της Ερυθράς Θάλασσας, επικαλούμενος τις «διαφορετικές κουλτούρες» των δυο περιοχών.
Το Κάιρο χαρακτηρίζει την Αδελφότητα, το παλαιότερο ισλαμιστικό κίνημα στον κόσμο, ως τρομοκρατική οργάνωση, τα υψηλότερα στελέχη της οποίας είτε έχουν συλληφθεί είτε δρουν στην παρανομία είτε βρίσκονται στην εξορία.
Το κίνημα αυτό διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό ισλαμικό κυβερνών κόμμα AKP και πολλά από τα μέλη του έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια ειρηνική οργάνωση.
Ισχυρίζονται κάτι τέτοιο επειδή η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)