«Πρόβα Πολέμου» για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Απέπλευσε όλος ο τουρκικός στόλος

Εν μέσω «τυμπανοκρουσίων» απέπλευσαν από τις βάσεις τους 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, προκειμένου να πάρουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», την μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας.

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η εν λόγω άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και σε αυτή λαμβάνουν μέρος εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου, απέπλευσαν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους στο Γκιόλτζουκ (σ.σ. θάλασσα του Μαρμαρά) και Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης.

Παράλληλα, ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση – σενάριο πολέμου» και τονίζει πως 104 πλοία βγαίνουν στο Αιγαίο, στην περιοχή της Κύπρου και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Πέραν των 104 πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων που απέπλευσαν για την άσκηση, το σενάριο προβλέπει και τη χρήση drones «εγχώριας» κατασκευής, καθώς και των νέων πυραύλων UMTAZ και CIRIT που κατασκευάζονται στη γειτονική χώρα.

Την υπερ-άσκηση θα παρακολουθήσει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα.

Σημειώνεται ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», παραπέμπει στη σχετική φρασεολογία του Ακάρ για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «τουρκικής επικράτειας» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για στρατιωτική άσκηση.

Η άσκηση που διεξάγεται για πρώτη φορά σε τρεις θάλασσες και προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία έντασης: πολιτικής έντασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κυρίως εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διένεξης και της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μουράντ Γετκίν σε άρθρο του στο yetkinreport.

Επιπλέον, ο Γετκίν, παρέθεσε και πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει την εγκατάσταση νέας ναυτικής βάσης στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα, απέναντι από την ρωσική βάση στο Σότσι.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος θεωρεί ότι ένας ακόμη λόγος για την μαζική αυτή επίδειξη ναυτικής ισχύος της Τουρκίας είναι να δειχθεί ότι, αν και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας είναι ο θεσμός που επλήγη περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για τη εξουδετέρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, η Ναυτική Δύναμη της Τουρκία είναι και πάλι σε φόρμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης χαμήλωσε τους τόνους για τη «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για συνήθη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τούρκων και επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.