Γιούνκερ και Τουσκ στο Σαρμ Ελ Σεϊχ για τη σύνοδο ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην 1η συνάντηση κορυφής ΕΕ – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS) την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Σαρμ Ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

Οι δύο πρόεδροι θα συνοδεύονται από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας. Federica Mogherini και τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Johannes Hahn.

Η διάσκεψη κορυφής παρέχει στους ηγέτες την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και κοινών προκλήσεων, όπως είναι οι επενδύσεις, οι οικονομικοί δεσμοί, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια καθώς και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Η Κομισιόν σημειώνει σε μήνυμά της πριν τη συνάντηση ότι “οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες έχουν μια μακρά και πλούσια ιστορία πολιτιστικών, οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών ανταλλαγών, ενώ ένα κοινό παρελθόν, η γεωγραφική εγγύτητα και η αλληλεξάρτηση συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών”.

Το εμπόριο είναι ένας από τους τομείς που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, η ΕΕ έχει σήμερα πλεόνασμα στο εμπόριο με τις χώρες της LAS 72 δισ. Ευρώ .

Όσον αφορά το εμπόριο αγαθών, το 2017 ο LAS ήταν ο προορισμός του 10,3% των εξαγωγών από την ΕΕ και η καταγωγή του 6,5% όλων των εισαγωγών της ΕΕ από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μεταξύ του 2007 και του 2017, οι εξαγωγές από την ΕΕ προς τις χώρες της LAS υπερέβησαν τις εισαγωγές και το 2017 το προκύπτον πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών στην ΕΕ ανερχόταν σε 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν χαμηλότερο από το πλεόνασμα που καταγράφηκε το 2016 ( 93 δισ. Ευρώ) μετά από αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ μεταξύ 2016 και 2017.

Όσον αφορά τους τύπους εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας το 2017, οι εισαγωγές στην ΕΕ από το LAS ήταν κατά κύριο λόγο ενεργειακά προϊόντα (61%), ενώ οι εξαγωγές από την ΕΕ προς το LAS αφορούσαν κυρίως μηχανήματα και οχήματα (41%), βιομηχανικά αγαθά (23%) και χημικές ουσίες (12%).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ με το μεγαλύτερο πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες του LAS το 2017 ήταν η Γερμανία ( 26 δισ. Ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο ( 12 δισ. Ευρώ), η Γαλλία ( 9 δισ. Ευρώ) και η Ιταλία ( 5 δισ.Ευρώ). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσώπευαν το 61% των εξαγωγών της ΕΕ . Δύο κράτη μέλη της ΕΕ είχαν έλλειμμα εμπορίου με τις χώρες της LAS το 2017: η Ελλάδα (- 2 δισ. Ευρώ) και η Ισπανία (- 1 δισ. Ευρώ).

Στο πλαίσιο του LAS το 2017, το Ιράκ και η Λιβύη εξήγαγαν και περισσότερα προϊόντα στην ΕΕ από ό, τι εισήγαγαν, με αποτέλεσμα το εμπόριο πλεονασμάτων αγαθών ύψους 18 δισ. Ευρώ για τις δύο χώρες μαζί. Το πλεόνασμα αυτό αντισταθμίστηκε από έλλειμμα εμπορίου αγαθών ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για το υπόλοιπο του LAS, κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.