#BalkanSpring: Ερχεται η Βαλκανική Άνοιξη»;

Μαζικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τα Βαλκάνια μετατρέποντας τα σε μια βραδυφλεγή βόμβα, ξυπνώντας μνήμες… Αραβικής Άνοιξης. Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία ταλανίζονται από μεγάλες διαδηλώσεις των πολιτών κατά των κυβερνήσεων τους, φέρνοντας την «Βαλκανική Άνοιξη» προ των πυλών, σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την Ελλάδα.

Όχι τυχαία, το hashtag #BalkanSpring άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνιση του στα social media, αρχής γενομένης από τη Σερβία όπου ο πρόεδρος Βούτσιτς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις εκατομμυρίων διαδηλωτών του κινήματος «ένας από τα 5 εκατομμύρια» του οποίου το hastag «1od5miliona» έγινε viral.

Στο Μαυροβούνιο επίσης οι διαδηλωτές έχουν βγει στο δρόμο με κύρια αιτήματα τον εκδημοκρατισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Καζάνι» που βράζει είναι και η Αλβανία από άγριες διαδηλώσεις που παίρνουν εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις, με τους διαδηλωτές να φθάνουν μέχρι το γραφείο του Ράμα, ο οποίος φυγαδεύτηκε από την προσωπική του φρουρά. Είναι μάλιστα τόσο ανησυχητικές οι διαστάσεις της κοινωνικής αντίδρασης, που σήμαναν συναγερμό και στις ξένες δυνάμεις. Η αντιπολίτευση απειλεί με παραιτήσεις, ενώ η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Έντι Ράμα βρίσκονται υπό έντονες πιέσεις για άμεση παραίτηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.