«Συνολικά, έχουν καταγραφεί 502 θάνατοι», ενώ «271 άνθρωποι ιάθηκαν», διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό του δελτίο.
Το υπουργείο έκανε διάκριση μεταξύ 441 θανάτων προσώπων που επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι είχαν μολυνθεί από τον Έμπολα και 61 πιθανών κρουσμάτων.
Το φράγμα των 500 θανάτων ξεπεράστηκε την Παρασκευή, με τρεις νέους θανάτους ανθρώπων που χαρακτηρίζονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλων επτά που συγκαταλέγονταν στα πιθανά κρούσματα.
Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία, έπειτα από εκείνη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, ιδίως σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε) το 2014.
Η πόλη Μπένι είναι εκείνη που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την επιδημία (147 θάνατοι).
«Από την έναρξη των εμβολιασμών, την 8η Αυγούστου 2018, έχουν εμβολιαστεί 76.425 πρόσωπα», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.
Ο μαζικός εμβολιασμός επέτρεψε να αποφευχθούν χιλιάδες επιπλέον θάνατοι, είχε τονίσει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Υγείας Ολί Ιλουνγκά.
Αυτή είναι η δέκατη επιδημία στην κονγκολέζικη επικράτεια από την πρώτη εμφάνιση του ιού στο πάλαι ποτέ Ζαΐρ, τον Αύγουστο του 1976.
Η τρέχουσα επιδημία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη διότι εκδηλώθηκε αρχικά σε μια περιοχή που βρίσκεται στην αρπάγη της βίας ένοπλων οργανώσεων.
Η κατάσταση αυτή περιπλέκει την υγειονομική «αντίδραση», που ήταν ήδη δύσκολη εξαιτίας της αντίστασης ορισμένων κοινοτήτων στους εμβολιασμούς ή τις κηδείες με ασφαλή τρόπο για την αποφυγή της διάδοσης.
Εξάλλου η επιδημία του Έμπολα — κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου — και η βία στην περιοχή ήταν το πρόσχημα που επικαλέστηκαν οι αρχές στην Κινσάσα για να αναβάλουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο πλαίσιο των γενικών εκλογών της 30ής Δεκεμβρίου στις περιφέρειες Μπένι και Μπουτέμπο.
Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εξ αναβολής ψηφοφορία στις δύο εκλογικές περιφέρειες αυτές θα διεξαχθεί την 31η Μαρτίου.