ΚΥΠΡΟΣ: Η MOODY’S ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα

Σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων για τις καταθέσεις των τραπεζών Κύπρου και Ελληνική σε B3 από Caa1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαιά τους είναι ενισχυμένα και ότι οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα.

Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου τους (CRRs) σε Β1 από το Β2.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, αποδίδεται σε αλλαγές στη δομή ευθύνης της τράπεζας. Ειδικότερα, η έκδοση κεφαλαίων 220 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, ενισχύει τα αποθέματα που είναι διαθέσιμα για την προστασία των καταθετών και των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων του αντισυμβαλλόμενου.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας καταγράφει το ενισχυμένο franchise, την ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιό της, ακολουθώντας:

1) την ενσωμάτωση 9,3 δισ. ευρώ, κυρίως περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων, που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και

2) την αύξηση κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ για την οποία η τράπεζα έχει ήδη λάβει δεσμευτικές δεσμεύσεις και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Και για τις δύο τράπεζες, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους, κυρίως της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους 12-18 μήνες, στο πλαίσιο βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Οι ενέργειες αξιολόγησης ενσωματώνουν τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον, που ώθησαν τον οργανισμό αξιολόγησης να αυξήσει το προφίλ μακροεντολών για τις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο κατά μία βαθμίδα από το «Weak» στο «Weak +».

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ισχυρές τάσεις ανάπτυξης με αύξηση 3,7% στο πραγματικό ΑΕΠ για το 2019, ποσοστό πολύ ψηλότερο από το μέσο όρο της πρόβλεψης των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 1,8% και συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας, που ανερχόταν στο 9,2% τον Νοέμβριο του 2018.

Η Κύπρος έχει καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις της ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2013.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.