Το μεσημέρι της Τετάρτης ένας 35χρονος πολιτικός, σχετικά άγνωστος μέχρι πριν από έναν μήνα στη διεθνή σκηνή, στάθηκε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας. Την κίνηση αυτή του Χουάν Γουαϊδό αναγνώρισαν σχεδόν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που επιχειρεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, ανατρέποντας τον Νικολάς Μαδούρο;
Ο Χουάν Γουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση της χώρας, είχε εκφράσει εδώ και μερικές ημέρες την πρόθεσή του να ορκιστεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι να πραγματοποιηθούν κανονικές εκλογές.
Τον Γουαϊδό έσπευσαν να στηρίξουν αμέσως οι ΗΠΑ, μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε εκ νέου πρόεδρος της χώρας, μετά τις εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση μποϊκόταρε και κατήγγειλε ως στημένες.
Ο Γουαϊδό, μετρώντας μόλις έξι ημέρες στη θέση του ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι προτίθεται να αυτοανακηρυθχεί προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Η ανακοίνωσή του, εκτιμήθηκε ως αρκετά επιθετική κίνηση απέναντι στην κυριαρχία του Μαδούρο και βρήκε αμέσως τη στήριξη του Λουίς Αλμάγκρο, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, όμως, ταυτόχρονα, άρχισαν να εκφράζονται φόβοι μήπως υπάρξει βίαιη αντίδραση από την κυβέρνηση.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Γουαϊδό ανακρίθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, με την κυβέρνηση να μην παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια.
Ο 35χρονος πολιτικός δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του «Δείτε τι κάνουν. Είναι απελπισμένοι, είμαστε μαχητές όχι θύματα».
Γεννημένος στην Λα Γουάιρα, ένα λιμάνι μόλις 20 μίλια από το Καράκας, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 2007 στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του Ούγκο Τσάβες.
Ο ηγέτης της χώρας προωθούσε τότε αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του χρονικού ορίου της θητείας του προέδρου, αλλά και να καταργηθεί η δυνατότητας μονομερούς κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Το δημοψήφισμα επέφερε τη μοναδική ήττα του Τσάβες στη διάρκεια της εννέα ετών θητείας του και έδωσε τη δυνατότητα στην ανάδειξη ενός κινήματος αντιπολίτευσης. Ένας από τους ηγέτες του κινήματος ήταν ο γνωστός Λεοπόλδο Λόπες, μέντορας του Γουαϊδό.
Ο Λόπες, ο οποίος βρέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό για αρκετά χρόνια, ήταν εκείνος που έδωσε το χρίσμα στον κατά 12 χρόνια νεότερό του πολιτικό για να ηγηθεί του συνασπισμού «Λαϊκή Βούληση» εντός της Εθνοσυνέλευσης, όταν ξεκίνησε η θητεία της στις 5 Ιανουαρίου.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι με τις αποφάσεις του 2017 ο Μαδούρο είχε καταφέρει να περιορίσει την Εθνοσυνέλευση.
Ο Λόπεζ ήταν ένας από τους πιο επιθετικούς αντιπάλους του Μαδούρο, όμως δεν υπήρχαν πολλοί που θα περίμεναν ο διάδοχός του να δείξει αντίστοιχο πολιτικό θάρρος.
Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, «θα υπάρξουν συνέπειες το γνωρίζουμε. Για να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τη συνταγματική τάξη στη χώρα θα χρειαστούμε τη στήριξη όλων των πολιτών».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι 35χρονος νέος «αστέρας» της πολιτικής της χώρας φαίνεται πως έχει ήδη φροντίσει να έχει και ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό του. Για την ακρίβεια τον πιο ισχυρό από όλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ήδη τον αναγνώρισε ως πρόεδρο της χώρας και απείλησε πως όλες οι επιλογές για δράση κατά της κυβέρνησης Μαδούρο παραμένουν στο τραπέζι.
Οι επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένονται εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον μίας χώρας εξαιρετικά πλούσιας σε φυσικούς πόρους, αλλά με τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι καταστάσεις που βιώνει η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή, θυμίζουν επικίνδυνα παλαιότερες εξαιρετικά σκοτεινές εποχές από την ιστορία της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής
Πηγή: https://www.efsyn.gr