Γιατί τα αμερικανικά νοσοκομεία αποφάσισαν να παράγουν τα δικά τους γενόσημα

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ομάδα νοσοκομείων στις ΗΠΑ ίδρυσε εδώ και ένα χρόνο μια μη κερδοσκοπική φαρμακοβιομηχανία που θα κατασκευάζει γενόσημα. Πρόσφατα μάλιστα, 12 συστήματα υγείας εντάχθηκαν στο σχήμα των συνεταίρων. Ο σκοπός είναι να φτιάχνονται γενόσημα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή έχουν τεχνητά υψηλές τιμές, και καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ονομάστηκε Civica Rx, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2018 και έχει κερδίσει την προσοχή πολλών νοσοκομείων στις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να αποτελέσουν μέρος του εγχειρήματος.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι 12 συστήματα υγείας θα ενταχθούν στις τάξεις του σχήματος αυτού, συμπεριλαμβανομένου του Advocate Aurora Health που βρίσκεται στο Wisconsin, του Michigan’s Spectrum Health και του NYU Langone Health. Μαζί, προσθέτουν άλλα 250 νοσοκομεία στο εγχείρημα.

Στη συνεργασία αυτή περιλαμβάνονται μερικά πολύ γνωστά νοσοκομεία όπως τα: Catholic Health Initiatives, HCA Healthcare, Intermountain Healthcare, Mayo Clinic και Providence St. Joseph Health που λειτουργούν ως κυβερνώντα μέλη.

Το Σεπτέμβριο, η Civica Rx διόρισε τον Martin VanTrieste ως διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος ήταν στο παρελθόν επικεφαλής ποιοτικού ελέγχου στην Amgen, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Abbott και η Bayer. Είχε συνταξιοδοτηθεί για δύο χρόνια και είχε μια προϋπόθεση για να επιστρέψει: χωρίς μισθό.

Για το ξεκίνημα, η Civica θα επικεντρωθεί στην παραγωγή 14 φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, συνήθως ενέσιμα φάρμακα. Αυτά αναμένεται να παραχθούν το 2019. Οι προτεραιότητες της εταιρείας είναι η παραγωγή βασικών φαρμάκων που βρίσκονται στον κατάλογο ελλείψεων του FDA και παλαιών φαρμάκων που έχουν τεχνητά υψηλές τιμές επειδή δεν αντιμετωπίζουν κανέναν ανταγωνισμό.

Ελλείψεις και υψηλές τιμές

Στις περιπτώσεις αυτές, ο φαρμακευτικός κλάδος στις ΗΠΑ έκανε επιχειρηματικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτές τις ελλείψεις. Ορισμένες ελλείψεις φαρμάκων σχετίζονται με κατασκευαστικά προβλήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, μερικές από τις εταιρείες απλώς σταμάτησαν να παράγουν το φάρμακο ή αυτό παράγεται μόνο από έναν μόνο κατασκευαστή, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Υπήρξαν επίσης συγχωνεύσεις εταιρειών που παράγουν γενόσημα φάρμακα.

Εδώ και χρόνια, τα συστήματα υγείας πιέζονται από τις αιφνίδιες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων. Σήμερα υπάρχουν 205 φάρμακα στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν έλλειψη, σύμφωνα με την American Society of Health-System Pharmacists. Αυτές οι ελλείψεις περιλαμβάνουν τα πάντα, από αλατούχα διαλύματα μέχρι κοινά αντιβιοτικά και έναν τύπο επισκληρίδιας ένεσης που χρησιμοποιείται στις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.