ΤΩΡΑ:Εκρίθηκε η Συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια με 81 ψήφους

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Η “καυτή πατάτα” περνάει τώρα στα ελληνικά χέρια κι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ότι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αιτία αποχώρησης του από την Κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.