Της Ευγενίας Κουντούρη
Τα ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα σημειώνουν συνεχή άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στην κεντρική Ευρώπη, όπου η πολιτική του μίσους δεν παρουσιάζει απλά μία αύξηση, αλλά θριαμβεύει.
Τα ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα σημειώνουν συνεχή άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στην κεντρική Ευρώπη, όπου η πολιτική του μίσους δεν παρουσιάζει απλά μία αύξηση, αλλά θριαμβεύει.
Η οικονομική κρίση, το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την προηγούμενη χρονιά στην Γηραιά Ήπειρο, συντέλεσαν σαφώς στην αύξηση της επιρροής αυτών των κομμάτων.
Κι αν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία άφησαν όλοι έναν αναστεναγμό ανακούφισης, αφού περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των ποσοστών του Γκέερντ Βίλντερς, αυτό δεν σημαίνει πως οι 20 έδρες που τελικά κατέλαβε στο Ολλανδικό κοινοβούλιο είναι κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να … χαίρεται. Οι Ολλανδοί χρειάστηκε να καταφύγουν μαζικά στις κάλπες, να σημειώσουν ρεκόρ προσέλευσης που έφτασε το 82%, ώστε να σταματήσουν την άνοδο του Βίλντερς προς την κορυφή.
Κι είναι φυσικά αξιοσημείωτο πως οι Ολλανδοί, (ένας λαός που δέχτηκε να υπάρχει, παλιότερα, κόμμα παιδεραστών) αντιλήφθηκε πως η κατάσταση με την ακροδεξιά πολιτική έχει αρχίσει πλέον να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Δεν είναι όμως μόνο η Ολλανδία στην οποία οι εκφραστές μιας ακραίας και φασιστικής νοοτροπίας κερδίζουν έδαφος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία, η Ουγγαρία και η Γαλλία.
Το «Εθνικό μέτωπο» της Λεπέν θα περάσει σίγουρα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στα τέλη Απριλίου και μάλιστα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα περάσει και πρώτο στην επόμενη φάση. Η Λεπέν με την λαϊκίστικη ρητορική της και την καμπάνια κατά των μεταναστών έχει πείσει τους τρομοκρατημένους από τις επιθέσεις Γάλλους πως η δική της πολιτική μπορεί να τους προστατεύσει.
Στην Αυστρία το ακροδεξιό «κόμμα Ελευθερίας» και ο Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε στο… νήμα από τον Βαν Ντερ Μπέλεν ο οποίος πήρε ποσοστό 53,6% των ψήφων έναντι 46,7% του ακροδεξιού Χόφερ, στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο. Ο Χόφερ είχε κάνει καμπάνια υπέρ της «ενδυνάμωσης» των συνόρων της χώρας, αλλά και του στρατού, ενώ είχε υποσχεθεί την μείωση των δικαιωμάτων των μεταναστών με σύνθημα «Πρώτα η Αυστρία».
Στη Γερμανία το AfD ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια ως ένα κίνημα κατά του ευρώ κι έφτασε να πάρει 25% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Η Φράουκ Πέτρι, ηγέτης του κόμματος έχει ζητήσει τα σύνορα να φυλάσσονται από φρουρούς που θα πυροβολούν οποιονδήποτε πάει να τα περάσει παράνομα και η ρητορική μίσους που χρησιμοποιεί κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Στην Ουγγαρία το ακροδεξιό κόμμα Jobbik δεν έχει αποκτήσει απλά φωνή, αλλά στις εκλογές που έγιναν το 2014 πήρε ποσοστό 20,7% και έγινε το τρίτο κόμμα στην Βουλή. Ζητάει επιτακτικά ένα δημοψήφισμα για το αν πρέπει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει ομοφοβικές (ζήτησε μέχρι και να υπάρχει φυλάκιση 8 ετών για τους ομοφιλόφιλους) και αντισημιτικές απόψεις. Ο ηγέτης του κόμματος, Γκάμπορ Βόνα, το τελευταίο διάστημα πάντως προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, ευελπιστώντας στις εκλογές του 2018 να αυξήσει τα ποσοστά του.
Στην Φιλανδία το Εθνικό Φιλανδικό κόμμα (πρώην αληθινοί Φινλανδοί) ήρθε δεύτερο στις τελευταίες εκλογές, που έγιναν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ενώ ο ηγέτης του κόμματος, Τίμο Σοϊνι είναι υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην Πολωνία το ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και δικαιοσύνη» πήρε το 39% των ψήφων στις Εθνικές εκλογές του 2015. Στη Σουηδία οι ακροδεξιοί αύξησαν 3% τα ποσοστά τους στις τελευταίες εκλογές φτάνοντας το 13% των ψήφων. Στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι αυξάνει συνεχώς την δημοτικότητα του, στην Ελβετία στις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015 το SVP πήρε το 29.4% των ψήφων και 65 έδρες από τις 200 στη Βουλή των αντιπροσώπων, ενώ στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στην Σλοβακία το ακροδεξιό κόμμα «η δική μας Σλοβακία» κέρδισε 14 έδρες από τις 150 του κοινοβούλιου.
Είναι φανερό πως η ακροδεξιά κερδίζει δύναμη σε όλη την υφήλιο, όπου η ανοχή απέναντι στους μετανάστες είναι μηδαμινή, ενώ στη «Γηραιά Ήπειρο» εκτός των άλλων υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκφράζεται μέσα από αυτά τα κόμματα. Αυτό συνέβη άλλωστε και στην Μεγάλη Βρετανία με το UKIP να καταφέρνει να πείσει τους πολίτες να ταχθούν και να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.
Αυτά τα κόμματα αναγνωρίζουν το ένα το άλλο ως «αδελφά κόμματα» κι αυτό φαίνεται και από τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών τους, αλλά και τα συγχαρητήρια μηνύματα που ανταλλάσσουν κατά καιρούς και σε κάθε ευκαιρία. Η πολιτική μίσους αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της κι όσο η οικονομική κρίση αλλά και το προσφυγικό πρόβλημα παραμένουν, τόσο η πολιτική αυτή δείχνει να κερδίζει έδαφος. Και πρόκειται για ένα πρόβλημα που οι ηγέτες του «ελεύθερου κόσμου» καλούνται να λύσουν άμεσα, προτού αποκτήσει τέτοια δύναμη που δεν θα αντιμετωπίζεται.