ΝΕΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ οργισμένη απάντηση Ε.Ε.

Το καθεστώς των διπλωματών της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον υποβάθμισε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες. Οργισμένη απάντηση από την Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για πιθανές εμπλοκές στις σχέσεις των ΗΠΑ με το μπλοκ των 28.

Η αλλαγή στο πρωτόκολλο, η οποία ήρθε χωρίς να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει πως οι διπλωμάτες της Ένωσης στην Ουάσινγκτον πιθανότατα δεν θα προσκαλούνται σε σημαντικές εκδηλώσεις, ενώ ακόμη μία ερμηνεία είναι πως οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι δεν θα έχουν την ίδια σημασία για τον Λευκό Οίκο, όπως συνέβαινε στην εποχή Ομπάμα.

Η προσβολή αυτή, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, έγινε φανερή στις 5 Δεκεμβρίου κατά την κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, όταν ο απεσταλμένος της Ευρώπης ήταν μεταξύ των τελευταίων διπλωματών που κλήθηκαν να υποβάλουν τα σέβη τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Καταλαβαίνουμε πως υπήρξε μια πρόσφατη αλλαγή στο διπλωματικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρνούμενη να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

«Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν εξ αυτού για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον».

Την υποβάθμιση επιβεβαίωσαν άλλοι δύο διπλωμάτες της Ε.Ε. με έναν από αυτούς να επισημαίνει ότι είναι απίθανο να προχωρήσει η Ένωση σε αντίποινα.

Αμερικανοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κομισιόν θα πάψουν να συναντούν ομολόγους τους των ΗΠΑ, όμως αποτελεί μία ακόμη κίνηση περιφρόνησης από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι θερμός υποστηρικτής του Brexit.

Οργή στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τον Independent, αξιωματούχος της Ε.Ε. αποκάλυψε την οργή του μπλοκ για την υποβάθμιση αυτή, ενώ άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μάγια Κότσιαντσιτς δήλωσε «Οι δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών επεκτείνονται πολύ περαιτέρω της Ουάσινγκτον. Η στενή μας συνεργασία δεν είναι σημαντική μόνο για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αλλά για πολίτες και χώρες σε όλο τον πλανήτη».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.