Υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχουν συμμαχίες με πολιτικούς ώστε να ξεπλύνουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων σε Βαλκανικές χώρες
Σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Economist αναλύει την δράση των Αλβανών εγκληματιών ανά των κόσμο και προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια που οδήγησαν την αλβανική μαφία που λειτουργεί σε άλλες χώρες πέραν της Αλβανίας.
Η εφημερίδα ξεκινά με αναφορά στην πρόσφατη δολοφονία του Ελληνοαυστραλού, Τζον Μακρή, που καθώς έφευγε από το σπίτι του σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Βούλας, στην Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου, ένας άντρας έτρεξε προς το αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε. Ο Μακρής βγήκε από το αυτοκίνητό του σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγει, αλλά ο ένοπλος άντρας τον εγκλώβισε και τον σκότωσε.
Έπειτα, κάνει λόγο και για τη δολοφονία του Σιλβέστερ Ζότολα (Sylvester Zottola), φερόμενου μέλους της εγκληματικής οικογένειας Μπονάνο (Bonanno). Η δολοφονία του έγινε μερικές εβδομάδες πριν πέσει νεκρός ο ομογενής.
Τα δύο περιστατικά, μαζί με τη ληστεία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πρώην ποδοσφαιριστή Ραούλ Ταμούδο στην Βαρκελωνη, η Αστυνομία τα απέδωσε στην «αλβανική μαφία» και τα συνδέει με πολλά άλλα που φέρνουν στην επιφάνεια την αυξανόμενη επίδραση των Αλβανόφωνων γκάνγκστερ στον διεθνή υπόκοσμο, όπως γράφει ο «Economist».
Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, ανώτερος αξιωματούχος της Europol κατατάσσει τους Αλβανούς μαφιόζους πάνω ακόμα και από τους Ρώσους «ομόλογούς» τους, αναφορικά με τον κίνδυνο που αποτελούν για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η βρετανική Αστυνομία αναφέρει πως οι δραστηριότητές τους είναι υπαίτιες για την πρόσφατη αύξηση της σωματεμπορίας. Ομάδες Αλβανών και Κοσοβάρων στην Βρετανία φέρονται να είναι υπεύθυνες για δολοφονίες και βασανισμούς με σκοπό να ελέγξουν το εμπόριο κοκαΐνης.
Ωστόσο, η Γιάννα Αρσόφκα (Jana Arsovska), η οποία διδάσκει στο City University της Νέας Υόρκης και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Αλβανών εγκληματιών για πάνω από 15 χρόνια, ισχυρίζεται πως η «αλβανική μαφία» αποτελεί έναν μύθο. Η επίδειξη πλούτου και η ακραία βία από εγκληματίες με καταγωγή από την Αλβανία και το Κόσοβο δεν σημαίνει πως ανήκουν σε κάποια οργανωμένη δομή με κοινές ρίζες όπως η Κόζα Νόστρα στην Σικελία ή η Γιαγκούζα στην Ιαπωνία, σημειώνει η ίδια. «Βλέπουμε πολλές οργανώσεις να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη», τονίζει. «Μιλούν Αλβανικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συνδέονται με οργανώσεις πίσω στην Αλβανία, και ποτέ δεν συνίστανται αποκλειστικά από Αλβανόφωνους».
Εν συνεχεία, η εφημερίδα αναφέρει πως οι ισχυρές ρίζες του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία οφείλονται τόσο στη διάλυση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (Sigurimi) με την κατάρρευση του Κομουνισμού το 1991, όσο και με την κατάρρευση της τραπεζικής πυραμίδας το 1997, που οδήγησε στην κλοπή πάνω από 550 όπλων από τις αποθήκες πυρομαχικών της χώρας. Επίσης αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις για συμμαχίες Αλβανών κακοποιών με πολιτικούς ώστε να δρουν ανενόχλητοι αλλά και να ξεπλύνουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων σε Βαλκανικές χώρες.
Τον Μάιο του 2018 η επίσης Βρετανική The Sun είχε αναφέρει σε άρθρο της πως οι Αλβανοί κατάφεραν με σειρά από με βίαιες εξοντώσεις να αποκτήσουν τον έλεγχο του εμπορίου κοκαίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Himara.gr