Το Βατικανό κάνει σήμερα, Παρασκευή, τις τελευταίες προετοιμασίες για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο, καθώς οι τελευταίοι από το πλήθος των προσκυνητών διαβαίνουν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να δουν τον Ποντίφικα στο ανοιχτό φέρετρό του.
Σύμφωνα με απόφαση της Αγίας Έδρας, η είσοδος στην πλατεία Αγίου Πέτρου πρόκειται να κλείσει στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα. Χιλιάδες πιστοί είναι ακόμη στην ουρά, κάτω από τον ήλιο, για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Πάπα. Η Βασιλική θα κλείσει στις 7 το βράδυ και θα μπορεί κανείς να μπει στην ουρά το πολύ μέχρι τις 6. Μέχρι το μεσημέρι είχαν προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Πατέρα των Καθολικών πάνω από 150.000 προσκυνητές.
Στις οκτώ το βράδυ (21.00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να κλείσει το φέρετρο του «πάπα των φτωχών». Όπως έγινε γνωστό, η τελετή θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία φωτογράφων και εικονοληπτών, διότι πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή. Θα είναι παρόντες μόνον ανώτεροι καρδινάλιοι.

Η μεταφορά του φέρετρου του Αργεντινού Πάπα θα γίνει το Σάββατο και θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, μέχρι να φτάσει η πομπή (με τα πόδια) στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, όπου θα γίνει η ταφή. Στο μεταξύ, με μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, μπορεί να αποφασιστεί να γραφτεί με πιο έντονους χαρακτήρες, το όνομα του Φραγκίσκου στα λατινικά (Franciscus) διότι έχει σκαλιστεί στο μάρμαρο με πολύ αχνό τρόπο και διακρίνεται με δυσκολία.
Οι καρδινάλιοι και οι ξένοι ηγέτες
Μεθαύριο, Κυριακή, το απόγευμα, όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού ποντίφικα στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Από την Κυριακή ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι ανοιχτός στους προσκυνητές.
Πολλοί από τους ξένους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην κηδεία, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ και ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να φθάσουν στη Ρώμη αργότερα την Παρασκευή. Ο Τραμπ, ο οποίος ταξιδεύει με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, αναμένεται να φθάσει, αφού σφραγιστεί το φέρετρο του Φραγκίσκου.
Οι ιταλικές αρχές και οι αρχές του Βατικανού έχουν θέσει την περιοχή γύρω από τον Άγιο Πέτρο υπό αυστηρή ασφάλεια, με αποκλεισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα. Περαιτέρω σημεία ελέγχου θα ενεργοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες αναμένονται στην κηδεία του, ανάμεσά τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα είναι σε ισχύ.
Το λαϊκό προσκύνημα
Και το πρωί της Παρασκευής, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τη Via della Conciliazione, τη μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στο Βατικανό, για την τρίτη και τελευταία ημέρα της παραμονής του Πάπα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Πάνω από 128.000 άνθρωποι έχουν ήδη στηθεί στην ουρά για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Φραγκίσκο.
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, το Βατικανό κράτησε τον Άγιο Πέτρο ανοιχτό πέραν του προγραμματισμένου ωραρίου για να εξυπηρετήσει όσους ήθελαν να προσκυνήσουν, κλείνοντας τις πόρτες μόνο μεταξύ 2.30 π.μ. και 5.40 π.μ. της Παρασκευής.
Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, λιγότερο από ένα μήνα αφού πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία. Ο Αργεντινός ποντίφικας, ο οποίος εδώ και καιρό υπέφερε από κλονισμένη υγεία, αψήφησε τις εντολές των γιατρών και εμφανίστηκε το Πάσχα, την πιο σημαντική στιγμή στο καθολικό ημερολόγιο. Ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.
Η νεκροφόρα θα περάσει από τα Fori Imperiali της Ρώμης – όπου βρίσκονται οι αρχαίοι ναοί της πόλης – και στη συνέχεια από το Κολοσσαίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Κατά μήκος της διαδρομής θα στηθούν μεγάλες οθόνες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.
Ο ποντίφικας ήταν υπέρμαχος των αδικημένων και μια ομάδα “φτωχών και άπορων”, θα βρίσκεται στη Σάντα Μαρία Ματζόρε για να υποδεχθεί το φέρετρο, δήλωσε το Βατικανό. Ο Φραγκίσκος θα ταφεί στο χώμα, με τον απλό τάφο του να σημαδεύεται με μία μόνο λέξη: Franciscus. Ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί τον τάφο από το πρωί της Κυριακής, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Φραγκίσκου.
Το πεπρωμένο του ήταν γραμμένο στην κάρτα μέλους της αγαπημένης του ομάδας
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, την Αργεντινή, αφότου έγινε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αλλά ορισμένοι από τους πιστούς πιστεύουν ότι έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα στην πατρίδα του, με τον πιο απίθανο αλλά ίσως τον πιο κατάλληλο τρόπο.
Ο Φραγκίσκος ήταν οπαδός του ποδοσφαίρου – και περιστασιακός τερματοφύλακας στα νιάτα του- και ήταν μέλος της αγαπημένης του ομάδας, της San Lorenzo. Ο αριθμός της κάρτας μέλους του συλλόγου έχει γίνει θέμα συζήτησης στο Μπουένος Άιρες. “Πρέπει να είναι το πεπρωμένο”, δήλωσε ο Ramiro Rodríguez, ο οποίος έφτασε φορώντας ένα κομπολόι πάνω από τη φανέλα της ομάδας του σε ένα μικρό παρεκκλήσι, στο Μπουένος Άιρες που είναι η πνευματική γενέτειρα του συλλόγου, για μια λειτουργία στη μνήμη του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο αριθμός στην κάρτα “τακτικού μέλους” του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, το όνομα γέννησης του Πάπα είναι 88235. Και όπως επισημαίνει ο ένας μετά τον άλλον, ο Φραγκίσκος ήταν 88 ετών όταν πέθανε, στις 2:35 π.μ. ώρα Αργεντινής τη Δευτέρα του Πάσχα.
Λουλούδια και μηνύματα αφήνουν οι Αργεντινοί ως φόρο τιμής στο πατρικό σπίτι του Πάπα Φραγκίσκου, σε μια πλατεία όπου κάποτε έπαιζε kickabout με άλλα παιδιά, όπως και στην εκκλησία όπου άκουσε το κάλεσμα του Θεού να γίνει ιερέας. Αυτή η εκκλησία, η Basílica de San José de Flores, έχει μια χάραξη με την ημερομηνία κατά την οποία ο Φραγκίσκος έλαβε την κλήση του, ενώ βρισκόταν στο εξομολογητήριο – 21 Σεπτεμβρίου 1953. Έχουν καεί τόσα πολλά κεριά προς τιμήν του Φραγκίσκου που τα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού έχουν καλυφθεί με κερί.
Η αγάπη στον αθλητισμό
Επτά ημέρες επίσημου πένθους κηρύχθηκαν προς τιμήν του Φραγκίσκου στην Αργεντινή, αλλά δεν θα είναι όλες γεμάτες θλίψη. Η λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Σαν Λορέντζο κατέληξε περισσότερο σε μια συγκέντρωση ενθάρρυνσης για τον επόμενο αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την ανάπαυση του Φραγκίσκου στη Ρώμη.
Η ομάδα θα φορέσει αναμνηστικές φανέλες για να τιμήσει τον εκλιπόντα ποντίφικα και υπάρχει συζήτηση ότι το νέο γήπεδο θα φέρει το όνομα “Papa Francisco”. Σε μια ένδειξη της ταπεινότητάς του, ο Φραγκίσκος έγραψε κάποτε ότι δεν του άρεσε και πολύ αυτή η ιδέα.
Πίστευε ότι ο αθλητισμός, ιδίως τα ομαδικά παιχνίδια, απομακρύνουν τους νέους από τις οθόνες και τις κλειστές εικονικές ζωές τους και τους μαθαίνουν να είναι έξω στον κόσμο. Μπορεί ο σύλλογος να έχασε το τακτικό μέλος 88235, αλλά το Μπουένος Άιρες θα τον θυμάται.
Μια αυτοσχέδια σημαία στον καθεδρικό ναό συνέδεε τον Φραγκίσκο και το Σαν Λορέντζο με μια απλή φράση που φαίνεται να ισχύει για το Μπουένος Άιρες σήμερα: “Mis Dos Amores”, οι δύο μου αγάπες. Ο Φραγκίσκος ανταπέδωσε αυτή την αγάπη, γράφοντας στο βιβλίο του “Ελπίδα”: “Η πατρίδα μου, για την οποία συνεχίζω να αισθάνομαι ακριβώς την ίδια μεγάλη, βαθιά αγάπη. Οι άνθρωποι για τους οποίους προσεύχομαι κάθε μέρα, που με διαμόρφωσαν, που με εκπαίδευσαν και στη συνέχεια με προσέφεραν σε άλλους. Ο λαός μου”.
Στο Φλόρες, τη γειτονιά της εργατικής τάξης όπου ο Φραγκίσκος έζησε και εργάστηκε, μια γυναίκα άφησε ένα σημείωμα έξω από το πατρικό του σπίτι. Έγραφε: “Ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου..: “Ήσουν ένας από εμάς – ένας Αργεντινός – και ένα δώρο για τον κόσμο”.
