«Κατά μέσο όρο στον πλανήτη γίνονται περίπου 15-18 σεισμοί τέτοιου μεγέθους τον χρόνο» αναφέρουν οι Έλληνες σεισμολόγοι για την φονική σεισμική δόνηση των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Παρασκευή (28/03) την Μιανμάρ, εξηγώντας τους λόγους που το φαινόμενο αποδείχθηκε τόσο καταστροφικό, ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «αυτοί οι ισχυροί σεισμοί δεν συμβαίνουν κάθε μέρα».
Ρεπορτάζ: Μαρία Πασαλίδου
Το ολέθριο «χτύπημα» του Εγκέλαδου άφησε πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές, όχι μόνο στην Μιανμάρ, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε ακτίνα 1.000 χλμ. μακριά, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, όπου κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Όπως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό που έδωσε ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.
«Τα επιφανειακά κύματα προκαλούν βλάβες σε μεγάλες αποστάσεις»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, 81 εργάτες αγνοούνται έπειτα από την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, 3 εργάτες σκοτώθηκαν.
«Ο σεισμός που έγινε σήμερα στην Μιανμάρ ήταν εξαιρετικά σφοδρός και προκάλεσε βλάβες σε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή. Δεν σημειώθηκαν βλάβες μόνο κοντά στο επίκεντρο, αλλά και σε απόσταση μέχρι 1.000 χλμ. μακριά, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης στη Μπανγκόκ, όπου, όπως είναι γνωστό, μεταξύ των άλλων βλαβών κατέρρευσε και ένας ουρανοξύστης ο οποίος βρισκόταν υπό κατασκευή», αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr.

Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, «πολλές φορές στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, δηλαδή, πολύ ισχυροί σεισμοί να προκαλούν σημαντικές βλάβες, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις», εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή «ένα είδος σεισμικών κυμάτων, αυτά που εμείς ονομάζουμε επιφανειακά κύματα, έχουν την ιδιότητα να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και να προκαλούν βλάβες. Αυτή είναι η κύρια αιτία που έφτασε ως την Μπανγκόκ ο σεισμός. Έφτασαν, δηλαδή, μέχρι εκεί τα επιφανειακά κύματα, τα οποία σε μεγάλες αποστάσεις, πλήττουν κυρίως τα ψηλόκορμα κτίρια».
«Μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,7 στη Μιανμάρ. Κατέρρευσε υπό κατασκευή ουρανοξύστης στη Μπαγκόγκ (βίντεο στο σχόλιο 1) σε επικεντρική απόσταση περίπου 1000 χλμ.! Μετασεισμός μεγέθους 6,4. Αναμένουμε νεότερα» ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του
.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός»
Ο κ. Παπαδόπουλος, σε ερώτηση του enikos.gr, για το εάν αναμένεται να ακολουθήσει αντίστοιχος μεγάλος σε μέγεθος μετασεισμός δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία, ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί, με αρκετούς από αυτούς να είναι ισχυροί, τις επόμενες ώρες, ημέρες και για αρκετό χρονικό διάστημα, διότι ο σεισμός των 7,7 ήταν πάρα πάρα πολύ ισχυρός».

Ο ίδιος εξήγησε, ότι ο εν λόγω σεισμός αφορά έναν από τους πολύ μεγάλους σεισμούς, που κάθε χρόνο γίνονται στον πλανήτη μας, επισημαίνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο στον πλανήτη γίνονται περίπου 15-18 σεισμοί τον χρόνο, με μεγέθη από 7 έως 8 Ρίχτερ».
«Αυτός είναι ένας από αυτούς τους μεγάλους σεισμούς», δήλωσε, ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια της χρονιάς, θα γίνουν και άλλοι, εξίσου μεγάλοι σεισμοί, σε άλλες περιοχές του πλανήτη».
«Η αγωνία μας είναι με τους κατοίκους και τα θύματα»
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο enikos.gr χαρακτήρισε τον σεισμό «πολύ ισχυρό σε μέγεθος», ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι ισχυροί σεισμοί δεν συμβαίνουν κάθε μέρα».
Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ακόμη ότι «αυτό που δημιούργησε τις τεράστιες καταστροφές είναι το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός».
«Δεν νομίζω ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σε μέγεθος σεισμό. Η αγωνία μας είναι για τους κατοίκους και τα θύματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η ανάρτηση
Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Χουλιάρας προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας:
«M 7.7 – 2025 Mandalay, Burma Earthquake
2025-03-28 06:20:54 (UTC)
Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της
Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο. Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα
Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ. Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας –κυρίως στις επαρχιακές περιοχές— και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».
«Άθλιες συνθήκες δόμησης»
Ανάρτηση έκανε και ο καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Άκης Τσελέντης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, δεν επηρεάζεται η Ελλάδα από τον εν λόγω σεισμό και πως «στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Νάι Πι Τάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν πέσει και πολλά κτίρια», υποστηρίζοντας ότι «τα σπίτια ήταν χτισμένα χωρίς σοβαρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, αφού δεν είχαν παρατηρηθεί ισχυροί σεισμοί στην περιοχή».
«Το 2019, είχα διαπιστώσει με τα μάτια μου τις άθλιες συνθήκες δόμησης», τόνισε ο κ. Τσελέντης στην ανάρτησή του.
Ο ίδιος αναλυτικά έγραψε:
«Ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη – Νεκροί και παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας), ήταν 17 χλμ από την πόλη Μάνταλεϊ, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με το USGS, 12 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ακολούθησε ένας δεύτερος, επίσης ισχυρός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.
Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και πολλά κτήρια.
Τα σπίτια ήταν χτισμένα χωρίς σοβαρούς αντισεισμικους κανονισμούς αφού δεν είχαν παρατηρηθεί ισχυροί σεισμοί στην περιοχή.
Το 2019 στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος στα σύνορα Ινδίας Μιανμάρ είχα διαπιστώσει με τα μάτια μου τις άθλιες συνθήκες δόμησης.
Σεισμοί αυτού του μεγέθους κάνουν όλη τη Γη να ταλαντούται σαν καμπάνα!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΑΥΤΟ».