ΣΧΙΣΜΑ ΦΑΝΑΡΙΟΥ-ΜΟΣΧΑΣ ΜΕΣΩ Κιέβου

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Iστορική από κάθε άποψη για τον χώρο της ορθοδοξίας ήταν η χθεσινή μέρα, καθώς το από καιρό διαφαινόμενο σχίσμα μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας είναι πλέον γεγονός. Ενταγμένη στην αναζωπύρωση της χρόνιας αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο το ουκρανικό ζήτημα, θεωρείται η οριστική παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ανακοίνωσε χθες επισήμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αμέσως μετά το τέλος της Ιεράς Συνόδου.

«Ο Κύριος είδε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ανεξαρτησία του και εισάκουσε τις προσευχές μας. [..] Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του Ουκρανικού λαού που αγαπά το Θεό κατά των δαιμόνων της Μόσχας, μια νίκη του καλού έναντι του κακού, του φωτός κατά του σκοταδιού», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο ίδιος σε πανηγυρικό τόνο έστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα λέγοντας: «Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαλύουν οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας».

Οργισμένη και άμεση ήταν η απάντηση του Πατριαρχείου της Μόσχας. «Στην πραγματικότητα μπορούμε να περιγράψουμε την απόφαση του Πατριαρχείου ως νομιμοποίηση του σχίσματος. Δυστυχώς, τα καλέσματά μας απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου δεν εισακούστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα το Πατριαρχείο πήρε καταστροφικές αποφάσεις, πρώτα για εκείνο και μετά για όλη την Ορθοδοξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.

Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον περασμένο Απρίλιο, και οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μέσα στο καλοκαίρι με αποτέλεσμα η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 31 Αυγούστου να αποβεί άκαρπη.

Σημειώνεται πως στο Κίεβο λειτουργούν τρεις παράλληλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: Η πρώτη είναι η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ονούφριο, που παραμένει σε εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας. Η δεύτερη είναι η -σχισματική για τους Ρώσους- «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» (Πατριαρχείο Κιέβου) με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κιέβου Φιλάρετο, η οποία πλέον γίνεται αυτοκέφαλη. Η τρίτη είναι η «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» με επικεφαλής τον μητροπολίτη Μακάριο Μαλέτιτς, την οποία επίσης φέρεται να επανέφερε στα νερά της η Ιερά Σύνοδος.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.